אז, כשהם אהבו אותנו
אפר 22
אהרון מורג דפדף בלהיטון, מאי 1970 , שסיקר את הופעת להקת הטרמלוס בישראל – ואמנים נוספים – בערב יום העצמאות תש"ל. הופעה שעלתה ביוקר ללהקה הבריטית.
כשהיינו ילדים וחו"ל הייתה כה רחוקה והרדיו היה הצינור שהזרים אלינו חמצן של להיטים טריים ולהקות וזמרים חדשים ומרגשים, ערב יום העצמאות היה החג האמיתי. כמה שעות קסומות שבהן עולים על במות הבידור בערים הגדולות, בעיקר בתל אביב, מיטב האמנים והלהקות מחו"ל. או, בכל אופן, המיטב שהאמרגנים הישראלים היו יכולים להרשות לעצמם.
מספר שבועות לפני יום העצמאות תש"ל פורסמה בלהיטון כי "אושר סופית בואם של הטרמלוס, רייכשטט ובובי סולו". נדמה לי שסולו האיטלקי לא בא, בסופו של דבר, אבל לואיג'י הבלגי, שהפך לישראלי-של-כבוד וגם הקליט בעברית כמה מלהיטיו (אמא), ומקוריים (מפרשי זהב), שמח לבוא ולהופיע מול קהל אוהד. רייכשטט, אסתר עופרים, חזרה לישראל אחרי תקופה ארוכה: היא ובעלה, אבי עופרים, צמד מצליח בארץ, יצא מהארץ לעשות קריירה בחו"ל (ואף הגיע למקום הראשון במצעד הבריטי עם סינדרלה רוקפלה), אבל אבי העלה את חמתם של ישראלים רבים כשהתלוצץ שהוא מעדיף לנהוג במרצדס (מכונית גרמניה, טפו!), כי הטמבון שלה מזכיר לו אף יהודי. הלצה חסרת טעם שעלתה בחרם השמעות ברדיו. הופעתה של אסתר עופרים הייתה איתות מהקהל הישראלי: הכל נסלח. לפחות לך.
הטרמלוס היו הכוכבים הגדולים של יום העצמאות ההוא, לפחות בעיני הקהל היותר צעיר, יותר מחובר למצעד הפזמונים הלועזיים ברדיו. הלהקה הבריטית הופיעה בישראל לראשונה ב-1968 , יחד עם מי שנחשבה ליריבה העיקרית, המרמלדה (ב-1987 הן חזרו שוב, למופע נוסטלגי בסינרמה). התברר שלטרמלוס יש פינה חמה בלב לקהל הישראלי: הסינגל הראשון שלה, קאוור לפול סיימון, נכשל. השני, good day sunshine , קאוור לביטלס, לא נכנס למצעד הבריטי אבל הגיע למקום הראשון בארץ. עובדה שהטרמלוס ציינו בגאווה רבה. גם את היותה הלהקה האהובה בישראל, אחרי הביטלס. אז הטרמלוס שמחו לבוא לכאן ואף הצטלמו מאחורי הקלעים עם סטארים ישראלים: ג'וזי כץ ושמוליק קראוס.
לא שמחו, בכלל, המנוולים מלשכת החרם הערבי: הגוף שהוקם ע"י הליגה הערבית ואיים, ואף פעל, להטיל חרם על חברות ויחידים שרצו לקיים קשרים מסחריים עם ישראל. לשכת החרם הערבי הכניסה את הטרמלוס לרשימה השחורה והודיעה על החרמתה בגלל החטא הנורא: לא רק שבאה להופיע בישראל, אלא עשתה זאת ביום הארור ביותר מבחינת הערבים, יום העצמאות.
הטרמלוס לא התרגשו ומן הסתם נקטו במוטו שהפך ללהיט: