בחודש הבא: פסטיבל אפוס 6 לסרטי תרבות ואמנות, במוזיאון תל אביב
פבר 15
אפוס, בניהולה האמנותי של מיקי לרון, המוקדש לסרטים בתחומי התרבות השונים, יתקיים בתאריכים 11-21 במרס. מבחר מסרטי הפסטיבל יוקרן גם בסינמטקים, מוזיאונים ומוסדות תרבות בארץ.
בפסטיבל יוקרנו כ- 50 סרטים חדשים בהקרנות בכורה בישראל ויתקיימו אירועים מיוחדים, עם יוצרים מהארץ ואורחי הפסטיבל . הסרט שיפתח את הפסטיבל הוא גיבור העל העברי, של הבמאים שאול בצר ואסף גלאי , מסע לתוך עולם הקומיקס הישראלי, דרך הדמויות: מ"אורי מורי", גיבור הקומיקס הישראלי הראשון שיצרו ב-1936 אריה נבון ולאה גולדברג ועד הברווז של דודו גבע ואחרים. בין המשתתפים: זאב אנגלמאייר, דודו גבע המנוח, דניאלה דקל לונדון ועוד.
בין הסרטים הזרים בפסטיבל: בלטראצ'י – אמנות הזיוף , סיפורו של הצייר שזייף את המודרניסטים הגדולים והערים על הדמויות החשובות בממסד האמנותי הבינלאומי. האמנות שהיטלר שנא הוא תחקיר של הבי.בי.סי על הפרשה שנחשפה בדירת בנו של אספן אמנות נאצי, בה נמצא אוסף ענק של אמנות מודרנית (מאטיס, מונה, שגאל ופיקסו), הנאמד במיליארד דולר ושנגנב על ידי הנאצים מקרבנותיהם היהודים. הסרט מביא סיפורים של ניצולים ממשפחות אספנים יהודים שהחלו לחפש אחרי המלחמה את היצירות שהיו בבעלותם ונתקלו בשתיקה וטיוח מצד ממסד האמנות. האיש שהציל את הלובר, מביא את סיפורו של ז'וזאר, שיזם וביצע מבצע סודי להצלת יצירות האמנות במוזיאון הלובר. בסרט, עדויות היסטוריות וקטעי אנימציה, המשלימים את הסיפור המופלא. מלח הארץ, סרטו של הבמאי וים ונדרס, היוצא למסע בעקבות הצלם הברזילאי סבסטאו סלגאדו, שהחל את דרכו ככלכלן בבנק העולמי, והחל לתעד את חיי העוני, הדלות והעבודה הקשה.
על החתום: גברת באך, סרטו של החוקר הבריטי, פרופסור מרטין ג'ארוויס, (אורח הפסטיבל), שהקדיש 25 שנים לחקור את חלקה של אנה מגדלנה באך ביצירתו של בעלה המפורסם, יוהן סבסטיאן. הסרט עוקב אחר מאמציו למצוא הוכחות להשערה שאנה מגדלנה כתבה את סוויטות לצ'לו, מהיצירות החשובות של באך.
וגנר בבואנוס איירס הוא סיפור הפיאסקו הגדול שהתרחש כאשר הנינה של ריכרד וגנר הגיעה לבואנוס איירס כדי לביים גרסה של ה"רינג", שאורכה שבע שעות בלבד (במקום ה-14 המקוריות). ביום הראשון של החזרות היא גילתה שדבר לא מוכן לקראת ההפקה ונסעה הביתה. הצוות, כולל זמרים מכל העולם, נשאר, ומנהל התיאטרון מביא במאית ארגנטינאית צעירה ונמרצת להציל את ההפקה. פאקו דה לוסיה: מסע מוסיקלי הוא תיעוד של מוסיקאי ענק, ייחודי, טוטאלי, מסור וחד פעמי, רגע לפני מותו הפתאומי, לפני שנה, בגיל 66. מפיקות הסרט לוסיה סנשז וארלה ואנצ'ו רודריגז, יהיו אורחות הפסטיבל.
קווין ספייסי הוא ריצ'ארד השלישי, מתעד את הפקת התיאטרון "ריצ'רד השלישי" עטורת השבחים של הבמאי סם מנדז, בכיכובו של קווין ספייסי, שעשה בהצגה את אחד מתפקידיו הגדולים. הקול האנושי של קוקטו , עוסק במחזה הקצר (הקול האנושי), שכתב ז'אן קוקטו ב-1930 , מונולוג של אישה,בגיל העמידה, שמאהבה עזב אותה למען אישה אחרת. היא מדברת איתו בטלפון והקו ניתק שוב ושוב. ככל שהשיחה נמשכת ונקטעת, היא הולכת ומתפרקת ומתמוטטת. סופיה לורן המבוגרת, בבימויו של בנה, אדוארדו פונטי, היא האחרונה בשורה מכובדת של שחקניות שעשו את התפקיד הזה. בפסטיבל תוקרן גם הקול האנושי – גרסת האופרה , יצירה לסופרן ותזמורת של המלחין פרנסיס פולנק והזמרת דניס דובאל שהייתה הפרטנרית היצירתית שלו שנים רבות.
קברט המוות , מביא את סיפורם של אמני במה יהודים שפעלו בגטאות ובמחנות הריכוז במלחמת העולם השנייה. מיס ג'ולי הוא המחזה של אוגוסט סטרינדברג שביימה ליב אולמן, עם ג'סיקה צ'סטיין בתפקיד הראשי. מקבת מאחורי סורגים מתעד את הפקת המחזה השייקספירי כפי שעובד והוצג ע"י אסירים השפוטים על רצח, באחד מבתי הכלא השמורים ביותר באירלנד. העלילה מתרחשת בכלא שמור בו "המלך" הוא מנהיג האסירים ומקבת , "מיקי ב.'", הוא רוצח שכיר שפועל בשירותו.
בתחום הקולנוע, יוקרנו בין היתר אלטמן וסם פולר – אוטר. בראשון הבמאי רון מאן בוחן את חייו ויצירתו של רוברט אלטמן, באמצעות ראיונות עם לילי טומלין ,ברוס וויליס ורובין וויליאמס שגילם את פופאי, בסרט כושל של הבמאי. הסרט השני, של סמנת'ה פולר, בתו של הבמאי, מספר על האאוטסיידר של הוליווד, בהשתתפות ג'יימס פרנקו, וים ונדרס ועוד.
בורוז: הסרט, עוסק בדמותו המרתקת של וויליאם בורוז, מראשי תנועת הביט בשנות החמישים והשישים. הסרט מספר על הסמים, השתייה, מותה של אשתו ב"משחק" שבמהלכו ירה בה, מותו של בנו האלכוהוליסט ועוד תחנות בחייו הסוערים. דילן על דילן הוא סיפורו של המשורר הוולשי דילן תומאס, שבוב צימרמן כל כך הושפע ממנו, ששינה את שמו לדילן. רוקדים כנגד כל הסיכויים , מספר על מארק מוריס, רקדן וכוריאוגרף מפורסם, שהקים קבוצת ריקוד של אנשים שחלו בפרקינסון. בהשראת הריקוד המשחרר הם מצליחים להתנועע וליהנות מגופם שבגד בהם.
בפסטיבל יתחרו שישה סרטים ישראלים תיעודיים על פרס ע"ש האמנית עפרה צימבליסטה ז"ל, בסך 15 אלף שקל, שיוענק מטעם בני משפחתה, לזכרה. ביניהם: הכי הרבה אני אוהב אותי (תום שנאן), חוזר למהפכה בשירי הילדים שחוללו "הכבש השישה עשר" ו"והילד הזה הוא אני", בעזרת חומרי ארכיון נדירים וסרטים ביתיים. בהשתתפות: יהונתן גפן, יוני רכטר, יהודה אטלס, חוה אלברשטיין ומתי כספי. נחצ'ה (ענת גורן), מפגיש שני דורות, נחום היימן ובתו סי. ביקור בבית אלפא פותח את פצעי העבר וחושף את היחסים הטעונים בין שני האמנים, שנלחמים על פרנסתם וצמאים להכרה. אייקון בשר ודם הוא סרטו של האמן חוני המעגל, שתיעד במשך 25 שנה את היוצרת והבמאית סמדר יערון. שרי רז ביימה את קישקה, צייר לי קומיקס, בעקבות ספרו של מישל קישקה מ-2013 , "הדור השני: דברים שלא סיפרתי לאבא", על אביו, ששרד 11 מחנות ריכוז והצליח לשקם את חייו, אבל לשתיקתו רבת השנים הייתה השפעה טראגית על משפחתו.
עוד בפסטיבל: תחרות סרטי סטודנטים ומקבץ מקבץ סרטים קצרים על אמנות רחוב שהשתתפו בתחרות בינלאומית בפסטיבל במוזיאון הלובר בפריז, שאצרה נועה קרוון ובראש חבר השופטים עמד הבמאי וים ונדרס.