ההצלחה היא יתומה
אוג 15
(צילום: אור דנון)
חיים נוי על "אנני": ההפקה המקצועית והמלוטשת בבימויו של צדי צרפתי, אינה נופלת מהפקות דומות שהוצגו בווסט אנד וברודווי. ליה שקד נפלאה בתפקיד אנני וטלי אורן גונבת את ההצגה כמיס הניגן, המנהלת האלכוהוליסטית של בית היתומים.
המחזמר "אנני", המוצג ברחבי הארץ, הוא הפקה מקצועית של מאור מיימון, מרגשת ומלוטשת שאינה נופלת מהפקות דומות על מיטב במות הווסט אנד וברודווי. להקת השחקנים-זמרים-רקדנים, היא מעולה וברוכת כישרונות. בלב שלם ניתן לומר שזו חגיגה לאוהבי הז'אנר.
אנני החלה דרכה ב-1924 כסדרת קומיקס שיצר הרולד גריי. במקור רצה שגיבור הקומיקס יהיה נער יתום בשם אוטו, אולם עורך העיתון שבו פורסמה הסדרה דרש ממנו לשנות את מין הגיבור וכך הפך אוטו לאנני, והסדרה נקראה "היתומה הקטנה אנני". למעשה הייתה זו סדרת קומיקס פוליטית ימנית שעסקה בהווי החיים הפוליטי והחברתי בארה"ב. הסדרה נמשכה 44 שנים, גם אחרי מותו של גרי, ואפילו עד לפני מספר שנים. בין השחקניות המפורסמות שבתחילת דרכן כיכבו במחזמר היו שרה ג'סיקה פרקר, מולי רינגוולד ואליסה מילאנו.
ב-1977 עלה המסך בברודווי על המיוזיקל, שהוצג 2377 פעם, בהצלחה רבה. את המוזיקה הלחין צ'רלס שטראוס, שהחל לכתוב שירים בגיל 12 והמשיך להלחין מחזות זמר וסרטים רבים, ביניהם "ביי ביי בירדי", "בוני וקלייד" ושיר הנושא לסדרת הטלוויזיה "הכל נשאר במשפחה".
המחזאי תומס מיהאן שינה את הרעיונות שהיו במקור ועיוות את דעותיו הפוליטיות של היוצר לחלוטין. ג'ון יוסטון יצר סרט מהמחזמר, ב-1982 וכעבור שמונה שנים נוצר מחזמר המשך, ושוב ב-1999, כסרט טלוויזיה. בישראל עלה המחזמר לראשונה על ידי מנחם גולן ב-2001 כאשר בתפקידים הראשיים חני נחמיאס (מיס הניגן), ועירית ענבי (אנני).
אנדריאה מקארדל הייתה אנני המקורית בברודווי (היו לפניה בכמה הצגות ילדות אחרות שלא צלחו). בזכות כישרונה המדהים היא הוטסה ללונדון, ב-1978 , לגלם את התפקיד גם בווסט אנד, בתקופה הראשונה של ההצגה. אגב, אנדריאה ושאר חברותיה לתפקיד, בהפקות השונות בעולם, היו ג'ינג'יות בהירות וכלל לא חבשו פאה עגולה נוסח הקומיקס, וכפי שנראתה איילין קווין בסרט הקולנוע.
המחזמר מתרחש ב-1933 , תקופת השפל הכלכלי בניו יורק. אנני חיה בבית היתומות בהנהלת מיס הניגן האלכוהוליסטית. אנני נבחרת לבלות את חג המולד בביתו של מיליארדר, התעשיין אוליבר וורבקס, שנשבה בקסמיה ורוצה לאמצה. אנני משוכנעת שהוריה הביולוגים עדיין בחיים ויחזרו לאמצה. וורבקס מציע פרס כספי בחיפוש אחר הוריה האמיתיים. אחיה הנוכל של מיס הניגן ובת זוגו הערמומית מנסים להתחזות להוריה ולקבל את הכסף. העלילה מתפתחת עד לסוף הטוב, כמובן.
הבמאי צדי צרפתי, שועל מחזות זמר ותיק, העלה מחזמר מהוקצע, מרהיב ומהנה, שזור הברקות בימוי. כבר כאן המקום לשבח את הכוריאוגרף, עומר זמרי, שהפליא לעשות וראוי לתשואות על הריקודים והתנועה.
ליה שקד בת ה-13 מגלמת את אנני (לסירוגין עם שי הראל, ובסיום ההצגה הן עולות ביחד ושרות את שיר הנושא). ליה כאנני היא שחקנית מקצועית ונפלאה וזמרת נהדרת, שלקולה היגוי מיוחד ויפה. אין ספק שהיא פרפורמרית בעלת פוטנציאל גדול (גם שי היא בעלת קול צלול וחם ומעולה בהגשת שיר).
טלי אורן גונבת את ההצגה כמיס הניגן, מנהלת בית היתומים. היא מגישה משחק כובש, יודעת להיות מרשעת ושתויה, והתפקיד תפור עליה להפליא .
חני נחמיאס, עדינה ורהוטה, חוזרת למחזמר שבו שיחקה לפני שנים, הפעם כגרייס, מזכירת המיליארדר. חני היא כוכבת בעולם מחזות הזמר, מאז הופיעה, כילדה, ב"שמלת השבת של חנה'לה", ועד ל"סוויני טוד". בקטעי המחול היא מזכירה את הכוריאוגרפית אן ריינקינד ששיחקה את התפקיד בסרט.
רועי ויינברג מצוין כרוסטר האניגן הנוכל, והוא יודע לשחק, לרקוד ולשיר, ומעורר אמון רב בדמות שהוא מגלם. ירדן מרחבי כלילי, בת זוגו של רוסטר, מגישה משחק מעולה, והיא מוכשרת מאוד גם כזמרת ורקדנית. אבי קושניר, מהמעולים בתחום מחזות הזמר, מגלם את וורבקס במשחק מרגש ומשובח.
להקה שלמה של ילדות וצעירות מגלמת את נערות בית היתומים. כולן מוכשרות, יודעות לרקוד ולשיר באורח נפלא. ציון לשבח לילדה בת השבע, עומר מורן, שמשחקת נהדר ואפילו מצליחה פה ושם לרתק אליה את העלילה. תגלית של ממש.
מרינה פיינגולד החיננית חוזרת לבמת המחזמר ומגישה משחק ושיר נפלאים. אביתר בר דויד שר ומגלם מצוין מספר תפקידים ובולט במיוחד כמנחה תכנית הרדיו. דליק ווליניץ הותיק מגלם יפה מוצלח את הנשיא רוזוולט.
כל בעלי התפקידים והרקדנים היו מעולים. אם כי התזמורת קצת עלתה לפעמים על השירה, ולעתים נראה היה שהמבצעים משתמשים במלוא קולם ובעוצמה חזקה מאוד.
אין לשכוח כוכב נוסף: הכלב המגלם את סנדי, כלב מאולף להפליא שצולח את כל המוזיקה והקצב בהצטיינות וגם זוכה בסיום לתשואות הידד נפרדות.
דניאל אפרת כתב את הנוסח העברי של ההצגה והוא הביא את רוח המקור בצורה מוצלחת ביותר, בתוספת כמה הברקות מילוליות. אמיר לקנר אחראי לניהול המוזיקלי המעולה. לילי בן נחשון עיצבה את התפאורה המרשימה והנוצצת. אלה קולסניק הפליאה בעיצוב התלבושות הרבות והמתחלפות. אלכסנדר מיכאלוב עיצב את התאורה היפה שיש לה מקום מרכזי במחזמר. מאיה אבידן אחראית להדרכה הקולית. נדב רובינשטיין ניצח בהצלחה רבה על הרכב הנגנים.
למרבה הצער, יוצרי התכניה המהודרת שכחו לציין כלל ראשון בהצגות: מי משחק מה, ורק כתבו את שמות השחקנים והיוצרים. אף על פי כן: "אנני" התברך בשירים ופזמונים, מוכרים ומלודיים, וההפקה הנוכחית בהחלט מרשימה ומקצועית ועומדת בסטנדרטים של בימות מחזות הזמר בחו"ל.