הזקנים מסתערים על אופיר
אוג 13
הסרט "מיתה טובה" וחבורת הפנסיונרים המאכלסת אותו, מובילים במוקדמות פרסי אופיר עם 14 מועמדויות. אחריו "גט" (12) ו"אפס ביחסי אנוש" (11)
מאת נחום מוכיח
מהלך מרענן ביצעו חברי האקדמיה לקולנוע וטלוויזיה, הבוחרים את מועמדי פרסי אופיר. הם הציבו קומדיה שחורה על המתת חסד, שכל כוכביה בגיל הפנסיה פלוס, כמובילה במועמדויות לפרס אופיר 2014, שיתקיים ב-21 בספטמבר באשדוד, זו השנה ה-25. מדובר ב"מיתה טובה", סרטם של שרון מימון וטל גרניט, בכיכוב זאב רווח, אילן דר, עליזה רוזן, לבנה פינקלשטיין ורפי תבור, צבר מועמדויות ב-14 קטגוריות.
"מיתה טובה" מקדים את "גט – משפטה של ויויאן אמסלם", שבמאזנו מועמדויות ב-12 קטגוריות. סרטם של רונית ושלומי אלקבץ, בכיכוב רונית, על משפט גט טעון המתנהל כולו בבית הדין הרבני, חותם הטרילוגיה לו קדמו "ולקחת לך אישה" ו"שבעה", מכיל גלריית שחקני משנה עשירה, בהם סימון אבקריין, מנשה נוי, ששון גבאי, אוולין הגואל, רובי פורת שובל, אלברט אילוז ועוד. עבודה זו זכתה בפרס הסרט הטוב בפסטיבל ירושלים (יחד עם "פרינסס") ואף הוקרנה בפסטיבל קאן במסגרת "השבועיים של הבמאים".
אחריו במניין המועמדויות "אפס ביחסי אנוש", סרטה של טליה לביא, זוכה פרס הסרט הטוב בפסטיבל טרייבקה הניו-יורקי. זו קומדיה צבאית המגוללת שלושה סיפורים של חיילות המשרתות במשרד שלישות בבסיס שיזפון, שלכל אחת מהן אג'נדה משלה.
"את לי לילה", של אסף קורמן, על צעירה המטפלת במסירות באחותה המוגבלת שכלית, ומה שקורה כשגבר נכנס למשוואה, ו"יונה", של ניר ברגמן, המבוסס על חייה של המשוררת יונה וולך, זכו במועמדויות ב-9 קטגוריות. יוצרי כל חמשת הסרטים האלה רשמו מועמדויות גם בקטגוריית הבימוי.
אל חמשת המועמדים לפרס הסרט הטוב יצטרף גם העולה לגמר מחטיבת הפרינג', "האם זה אתה?", של דני מנקין, סרט דרך על גבר בן 60 המחפש את אהובת נעוריו ברחבי ארה"ב. הוא יתמודד בשלב ב' על תואר הסרט הטוב ביותר והזכות לייצג את ישראל באוסקר הסרט הזר.
למרות ההובלה הסוחפת של "מיתה טובה", אין כל ודאות שיזכה בפרס הסרט הטוב ביותר. היו כבר דברים (אחרים) מעולם. ב-2012, "העולם מצחיק", של שמי זרחין, הוביל לאחר השלב הראשון עם מועמדויות ב-15 קטגוריות ובגמר זכה רק בקטגוריית הליהוק, ואילו ב-2010 הוביל בשלב הראשון "הדקדוק הפנימי", של ניר ברגמן, כשהוא אוחז ב-12 מועמדויות, אבל בגמר לא קיבל ולו פסלון אחד. נראה כי השנה הרוח נושבת לכיוון "אפס ביחסי אנוש", שכבר זכה במנת ייחצון גדולה בארה"ב, עקב זכייתו בטרייבקה, וייתכן שחברי האקדמיה יעריכו כי סיכוייו בזירה ההוליוודית רבים משל האחרים.
כמה סרטים בולטים מבין ה-36 שהתמודדו השנה – מספר חסר תקדים – ציפו ליותר ויכולים לראות עצמם מקופחים. כך "הגננת", של נדב לפיד, שהוקרן ב"שבוע הביקורת" בפסטיבל קאן, אך זכה רק במועמדויות התסריט והצילום. "פרינסס", של טלי שלום עזר, שהוכתר בפרס הסרט הטוב בפסטיבל ירושלים (יחד עם "גט"), רשם מועמדויות רק בקטגוריית השחקנית הראשית (הנערה שירה האס), המוזיקה והליהוק.
"הרחק מהיעדרו" הטעון של קרן ידעיה, שהוקרן בקאן במסגרת היוקרתית "מבט מסוים", לא זכה ולו במועמדות אחת. "בורג", של שירה גפן, שהוקרן ב"שבוע הביקורת" בקאן, צבר מועמדויות רק בקטגורית הצילום והעיצוב האמנותי. גם הקומדיה "שושנה חלוץ מרכזי", שביים שי כנות, לא זכתה ולו במועמדות אחת, למרות שהקהל נוהר אליו. גם "זינוק בעלייה", בבימוי אורן שטרן, קומדיה רומנטית בעלת פוטנציאל של להיט קיץ, לא זכתה ולו במועמדות אחת.
בטקס יקבל את פרס מפעל החיים השחקן-מפיק-במאי יהודה ברקן, 69. סרטו הראשון היה "הוא הלך בשדות" (1967) ולאחריו הוא שיחק בשורה ארוכה של סרטים פופולאריים, בהם "לופו", "לופו בניו יורק", "כץ וקרסו", "צ'ארלי וחצי", "חגיגה בסנוקר", "בוא נפוצץ מיליון", "מלכת הכביש", "הפריצה הגדולה" ועוד. בשנות ה-80 החל לביים ולהפיק סרטי מתיחות, בהם "חייך, אכלת אותה", "ניפגש בחוף", "ניפגש בסיבוב", "מצלמה בלי בושה" ו"גברת תפתחי, זה אני". כן הפיק וכיכב בסרטי דרמה קומיים, סרטי "אבא גנוב" וכן "נשיקה במצ"ח". בעשור הראשון של שנות ה-2000 חזר בתשובה ומינון הופעותיו קטן משמעותית. בשנת 2004 שיחק בסדרה "אהבה בשלכת" לצד ליא קניג, והחל מ-2010 הוא מופיע ב"פלפלים צהובים".
טריילר אפס בהתנהגות
המועמדים המרכזיים לפרס אופיר
הסרט העלילתי הטוב ביותר:
1. "אפס ביחסי אנוש"
2. "את לי לילה"
3. "גט – משפטה של ויויאן אמסלם"
4. "יונה"
5. "מיתה טובה"
סרט עלילתי מסלול פרינג'
"האם זה אתה?" – מפיק: דני מנקין
בימוי
1. אסף קורמן- "את לי לילה"
2. טל גרניט, שרון מימון – "מיתה טובה"
3. טליה לביא – "אפס ביחסי אנוש"
4. ניר ברגמן – "יונה"
5. רונית אלקבץ, שלומי אלקבץ – "גט"
תסריט
1. טליה לביא – "אפס ביחסי אנוש"
2. לירון בן-שלוש – "את לי לילה"
3. נדב לפיד – "הגננת"
4. רונית אלקבץ, שלומי אלקבץ – "גט"
5. שרון מימון, טל גרניט – "מיתה טובה"
שחקן ראשי
1. זאב רווח – "מיתה טובה"
2. יוסי מרשק – "מנפאואר"
3. מנשה נוי – "גט"
4. נוה צור- "עמק"
5. תאופיק ברהום – "ערבים רוקדים"
שחקנית ראשית
1. דאנה איבגי – "אפס ביחסי אנוש"
2. לבנה פינקלשטיין – "מיתה טובה"
3. לירון בן-שלוש – "את לי לילה"
4. נעמי לבוב – "יונה"
5. רונית אלקבץ – "גט"
6. שירה האס – "פרינסס"
שחקן משנה
1. אילן דר – "מיתה טובה"
2. אלישע בנאי- "תפוחים מן המדבר"
3. יעקב זאדה-דניאל – "את לי לילה"
4. מיכאל מושונוב – "ערבים רוקדים"
5. ששון גבאי- "גט"
שחקנית משנה
1. דאנה איבגי – "את לי לילה"
2. נלי תגר – "אפס ביחסי אנוש"
3. עליזה רוזן – "מיתה טובה"
4. ריימונד אמסלם – "תפוחים מן המדבר"
5. שני קליין – "אפס ביחסי אנוש"
צילום
1. זיו ברקוביץ' – "בורג"
2. טובי הוכשטיין – "מיתה טובה"
3. נדב הקסלמן – "לוויה בצהריים"
4. עמית יסעור – "את לי לילה"
5. שָי גולדמן – "הגננת"
עריכה
1. אילה בנגד – "יונה"
2. אריק להב ליבוביץ' – "אפס ביחסי אנוש"
3. ז'ואל אלכסיס – "גט"
4. עינת גלזר זרחין – "מיתה טובה"
5. שירה הוכמן, אסף קורמן – "את לי לילה"
מוזיקה מקורית
1. אבי בללי – "יונה"
2. אבי בללי – "מיתה טובה"
3. דיקלה, שאול בסר – "גט"
4. ישי אדר – "פרינסס"
5. רן בגנו – "אפס ביחסי אנוש"
סרט תיעודי – מעל 60 דק'
1. "אדם הגון"- בימוי: ונסה לאפא
2. "היה שלום פטר שווארץ"- בימוי: יעל ראובני
3. "הנסיך הירוק"- בימוי: נדב שירמן
4. "משפטי חיים"- בימוי: נורית קידר, ירון שני
5. "תקופת מבחן" – בימוי: אביגיל שפרבר
סרט התיעודי – עד 60 דק':
1. "גינת עדן"- בימוי: יהודית כהנא
2. "השדכנית"- בימוי: דני ווסרמן
3. "כופר נפש"- בימוי: קרן שעיו
4. "רקדנית, עמוד וסרט"- בימוי: ישרי (ישראל) הלפרן
5. "שבעת מדורי הגיהנום של הדיור הציבורי" – בימוי: דורון צברי
סרט עלילתי קצר
1. "אלוהים יקר"- בימוי: ארז תדמור, גיא נתיב
2. "דפיקה בדלת"- בימוי: אלירן אליה
3. "הביקור"- בימוי: ענבר חורש
4. "הרי אני… הרי אתה…" -בימוי: דקלה ג'יקה אלקסלסי
5. "פריז על המים" – בימוי: הדס איילון