יד המגרה
מרץ 20
(צילום מסך: יוטיוב)
רואן אטקינסון מככב בתפקיד המפקח מגרה, בשני סרטי טלוויזיה שישודרו הערב ב-yes4 . לדברי ג'ון סימנון, בנו של הסופר ז'ורז' סימנון, יוצר סדרת ספרי מגרה, אטקינסון מגלם את איש המשטרה הצרפתי בדיוק כפי שאביו ראה בעיני רוחו – אנושי, עם אמפתיה לקורבנות ובמידה מסוימת גם לפושעים.
ב-1931 כבר היו לסופר הבלגי ז'ורז' סימנון למעלה מ-200 ספרים שכתב, תחת כעשרים שמות-עט. באותה שנה הציע למו"ל שלו ספר חדש, עם דמות חדשה: מפקח המשטרה הצרפתי ז'יל מגרה. המו"ל שלו הסתייג וטען שאיש לא ירצה לקרוא על "סתם" בלש שאין לו תכונות אופי מיוחדות, איננו אקסצנטרי כהרקיל פוארו ושרלוק הולמס והוא בעצם די משעמם. אבל סימנון שכנע והמו"ל הימר, ולא הצטער: מגרה הפך לאחת הדמויות המפורסמות, האהובות ביותר בספרות הבלשית במאה ה-20 . עד 1972 פרסם סימנון הפורה 75 ספרים ועוד סיפורים קצרים על מגרה, שנמכרו בכ-850 מיליון עותקים.
מגרה הגיע גם לקולנוע. הראשון שגילם אותו, בצרפת, ב-1932 , היה פייר רנואר, בסרט של אחיו, ז'אן רנואר. צ'רלס לוטון היה המגרה הראשון באנגלית, בקולנוע, ב-1950 . בטלוויזיה, ב-BBC , בשנות ה-60 , היה זה השחקן רופרט דייויס שסימנון אהב מאוד את המגרה שלו.
עכשיו, תורו של רואן אטקינסון. כן, כן: אותו קומיקאי שיצר דמות סלפסטיק בלתי נשכחת כמיסטר בין ובן האצולה הארסי והתככן אדמונד בלאקאדר (הפתן השחור), נכנס לנעליו ולמעיל הגשם של מגרה בשני סרטי טלוויזיה שישודרו הערב, בזה אחר זה, ב-yes4 (אם כי כאן הוא נקרא "הבלש" מגרה ולא המפקח). בראשון, "הבלש מגרה טומן מלכודת", המתרחש ב-1955 , הוא חוקר סדרת מעשי רצח של נשים שאין ביניהן קשר, מלבד היותן ברונטיות. בשני, "הבלש מגרה: איש מת", הוא צולל לנבכי העולם התחתון של פריז כדי לפענח רצח של אדם אלמוני, שעשוי להוביל לפיצוח תעלומות נוספות.
אטקינסון הודה שהתגובה הראשונית שלו, כאשר הוצע לו לגלם את מגרה, הייתה סירוב אדיב, משום שלא היה משוכנע שיצליח לשחק את הדמות האיקונית הזו. אבל ברשת ITV לא ויתרו ופנו אליו שוב, והפעם כבר היה מוכן לנסות לפצח את האתגר. "מגרה הוא אדם רגיל שעושה דברים בלתי רגילים, ואני נוטה לגלם דמויות לא שגרתיות, מוזרות אפילו", אמר. "למגרה אין צליעה, אין ליקוי בדיבור, גם לא מבטא צרפתי כבד ומוגזם. אבל לפחות הוא אוהב לעשן מקטרת מדי פעם".
כן, המקטרת: ג'ון סימנון, בנו של הסופר המנוח ואחד ממפיקי הסרטים בכיכובו של אטקינסון, אמר עליו, "רואן משחק את מגרה כפי שאבי ראה בדמיונו: אנושי, אדם רגיש ופגיע, עם אמפתיה גדולה לקורבנות ובמידה מסוימת גם לקורבנות. רואן גם מעשן את המקטרת כמו שאבי עישן".
אטקינסון היה מוכן לביקורות מתנשאות, איך מעז קומיקאי כמותו לגלם תפקיד דרמטי. "עדיין יש בקהילה האמנותית גישה צינית שגורסת שקומדיה זה דבר נחות, שנעשה כדי להרוויח כסף, ואילו לתפקיד 'רציני יש ערך. אבל כשאני מגלם את מגרה, אני משתמש באותם כלים, אותם כישורים, כמו בתפקיד קומי".
השחקן הבריטי ידוע כחובב ואספן מכוניות נלהב, אלא שבסרטים האלה – שצולמו בבודפסט על תקן פריז – לא יצא לו לנהוג אפילו פעם אחת. "מה לעשות", נאנח אטקינסון, "מגרה לא נוהג. מסיעים אותו, או שהוא נוסע ברכבת, או באוטובוס. דווקא הייתה על הסרט מכונית דה שבו מקסימה, שכל כך רציתי לנהוג זה, אבל לא הרשו לי. זה היה מאוד מתסכל".