כותרות האתמול: 18 במאי, 1973
מאי 17
השבוע לפני 45 שנה הצטרף פסטיבל נוסף לפסטיבלים הוותיקים, שירי הילדים, החסידי, בסגנון עדות המזרח וכמובן, פסטיבל הזמר והפזמון. הזמר והמפיק גבי קסם (קריספין), יזם את פסטיבל הזמר והפזמון הלועזי מתוך מחשבה, הגיונית, שהישראלים אוהבים לשמוע פופ לועזי בביצוע זמרים מקומיים, וההצלחה במצעדי הפזמונים הלועזיים של בועז שרעבי, אילן ואילנית ואחרים, הדגישה זאת ביתר שאת. זמר נוסף שהצליח מאוד במצעדים הלועזיים היה ג'קי וולש, בזכות הלהיט באיטלקית, "אלאנור".
וולש כיכב גם בפסטיבל הזמר הלועזי. לא רק שר ("הכתבנית", שלא מופיע ברשימת השירים והמשתתפים בידיעה בלהיטון), לא רק שהופיע בחלק האמנותי לצד טריפונאס ועדנה לב (שגם היא אינה ברשימה אף ששרה בתקליט הפסטיבל את "עוד פעם אחת"), הוא גם כתב שלושה שירים, נוסף לשיר שלו. רק אחד מהם, "השתנית" (צביקה פיק, באיטלקית), דורג גבוה, במקום השני, בין הזוכה, "הכמיהה לירושלים", באנגלית, ששר חיים ברק ("זמר צעיר, המוכר לתושבי ירושלים בעיקר, זוכה לצ'אנס הראשון שלו", נכתב בלהיטון), ל"נערה כמוך", ששר באנגלית גדעון גרייף. בין הזמרים הנוספים היו מוטי פליישר, אלכסנדרה וגם גבי שושן, עליזה עזיקרי ורומן שרון, מנוחתם עדן.
לפסטיבל נשלחו 240 שירים, נכתב בידיעה, וצוות מקצועי (המלחינים והמעבדים שמעון כהן ואפרים כץ והמפיק קסם), בחר בתריסר הטובים ביותר. איך הגיעו לתקליט עוד שניים ומדוע לא הופיעו מלכתחילה ברשימת השירים, מי יודע. התקליט אגב, היה זמין למכירה כבר בפסטיבל עצמו, בדוכנים בבנייני האומה בירושלים.
קסם הבטיח שהפסטיבל, בהנחיית מני פאר, יוקלט ע"י שידורי ישראל (קול ישראל, תחת השם היותר-מודרני לכאורה, בשנות ה-70 ), וישודר במועד מאוחר יותר. אבל בגלל שביתה ברשות השידור, הפסטיבל לא צולם. גם התקליט הודפס במהדורה מצומצמת. למרות זאת, לפחות על פי האתר סטריאו ומונו, לא מדובר בפריט אספנים נדיר ומבוקש, ומחירו צנוע יחסית: 45 דולר.