כותרות האתמול: 2 באפריל, 1971
אפר 15
בשנות ה-60 וה-70 , האירוע המרכזי של מוצאי יום העצמאות היה פסטיבל הזמר והפזמון. לפני חמישים שנה פרסם להיטון את רשימת (כמעט) כל השירים והמבצעים שיתמודדו על המקום הראשון בפסטיבל תשל"א. בסוף זו הייתה אילנית עם "רק הירח".
יום העצמאות, וזו הזדמנות מצוינת להיזכר באירוע המרכזי של היום, לצד מצעד צה"ל (כשהיה מצעד), חידון התנ"ך לנוער והענקת פרס ישראל. פסטיבל הזמר והפזמון היה האירוע שנעל את אירועי יום העצמאות, בשנות ה-60 וה-70 , וסיפק לזמר העברי לא מעט שירים שחלקם נותרו חלק בלתי נפרד מהפסקול הישראלי. אם כי היו שנים בהן לא התקיים, מסיבות שונות.
אבל בתשל"א, היה פסטיבל, אמנם ללא זוכה השנה הקודמת, שלמה ארצי הצעיר (פתאום עכשיו פתאום היום), וגם לא עם הגשש החיוור שהביאו שנה קודם לכן את אחד הביצועים הכי משעשעים (מים לדוד המלך), באירוע "מכובד" ומעונב למשעי.
הכותרת משכה את העין: בלעדי ללהיטון! אלה הם הזמרים והשירים בפסטיבל הזמר תשל"א. "פסטיבל הזמר הישראלי שוב עומד בשער", כתב אורי אלוני המנוח, עורך להיטון יחד עם דוד פז יבדל"א. "בעוד פחות מחודש ימים שוב יעמדו על בימת בנייני האומה שנים-עשר זמרים וזמרות (בעצם קצת יותר, בהתחשב בצמדים ובשלישיות), ויגישו לנו שנים-עשר פזמונים חדשים שיתחרו על אהדתנו. המשחק הבידורי-חברתי שוב ירתק את המדינה.
כמו בכל שנה, קדם לפסטיבל מחול-מתח שגעוני. מהיום בו פורסם המכרז של רשות השידור הקורא למחברים לשלוח את יצירותיהם, הוצפה הנהלת הפסטיבל בקרוב ל-700 שירים. גם בקרב הזמרים והזמרות שלנו החלה המתיחות. רבים מהם דחו זמנית כל קבלת הופעות במוצאי יום העצמאות, בתקווה שייבחרו ע"י מי מכותבי השירים לייצג אותם בפסטיבל. היו כאלה שהודיעו שאינם מעוניינים להשתתף בפסטיבל אולם הרוב המכריע התפלל בסתר לבו כי יתמזל מזלו".
אמנם הכותרת הבטיחה חשיפת של מבצעי ושירי הפסטיבל, אבל מה לעשות ובעת פרסום הכתבה הרשימה עוד לא נסגרה סופית, ולכן ליד שלושה מבצעים נכתב ש"טרם נקבע שם", זאת אומרת: עוד לא ידעו אז מה ישירו. ובכן, הדודאים שרו "לא נדע הלילה" וסיימו במקום השלישי. כעבור שנה, אגב, חזרו לפסטיבל, יחד עם ג'וזי כץ, כשלישיית "הטוב הרע והנערה", וזכו במקום הראשון (טוב לי לשיר). בני אמדורסקי (מהדודאים כמובן), ושולה חן שרו "כשאהיה זקן" ומירי אלוני הביאה את "הוא יצא".
כאשר נספרו הקולות, המקום הראשון היה של אילנית, בשיר של שמרית אור ודני עמיהוד, "רק הירח". במקום השני, ששי קשת, "ומתוק האור בעיניים" שכתבו רחל שפירא ומוני אמריליו.