כותרות האתמול: 20 בנובמבר, 1970
נוב 20
"סקופ", הכריז להיטון בהתלהבות, השבוע לפני 47 שנה. "אחרי שבוע של חיפושים קדחתניים נפתרה התעלומה", וכאן הכותרת הראשית: הישראלית שכישפה את המצעד הבריטי.
הישראלית, לשעבר יש לומר, היא עדנה בז'רנו, סולנית להקת הרעשנים הגרמנית, שהצליחה להגיע למקום השמיני במצעד הבריטי בלהיט "המכשפה". אגב, זה היה הביצוע השני של הלהקה לשיר הזה. הראשון, שנתיים קודם לכן, הוקלט לפני שעדנה הצטרפה להרכב.
כאשר נודע ללהיטון שהסולנית היא זמרת ישראלית, התבקש כל מי שיש בידיו מידע עליה, להתקשר למערכת (הגרסה הפרימיטיבית של פייסבוק, אם תרצו), ואכן, מו"ל ואמרגן לשעבר בשם מרדכי בוסתן, גילה שמדובר בעדנה בז'רנו, בת למשפחה מישראל שהיגרה לגרמניה עשר שנים קודם לכן. הוא גם סיפר שניסה להביא אותה להופעות בארץ, אבל לא הסתדר.
בכתבה סופר שעדנה היא בתה של אסתר בז'רנו (לוי, במקור), שהגיעה ארצה לפני קום המדינה, נשלחה לקיבוץ אפיקים, אהבה לשיר, בעיקר אופרה, וכאשר פרצה מלחמת העצמאות היא התגייסה ללהקה צבאית שאחד מחבריה היה סעדיה (אח של שושנה) דמארי. אסתר התחתנה, הקימה משפחה שעזבה את רמת החייל בתל אביב לבאר שבע, בגלל עבודתו של האב. בריאותה הלקויה של האם הביאה להמלצת הרופאים שתעזוב את הארץ, כי האקלים המקומי לא טוב בשבילה.
משפחת בז'רנו השתקעה בהמבורג. עדנה סיפרה, "הייתי בכיתה ד' כשעזבנו את הארץ. לעולם לא אשכח את השנים הנפלאות האלה. אני עדיין מתגעגעת ליום בו אוכל לשוב ולהיות בארץ". עדנה ואמה הופיעו בקביעות בטכסי יום העצמאות לישראל שערכה הקהילה היהודית בעיר. "שתינו שרנו ובכינו", סיפרה. "אמי, בגלל שנאלצה לעזוב את הארץ. אני, בגלל הגעגועים".
שם, באחד האירועים של הקהילה, בגיל 15 , גילה אותה מוזיקאי בשם רולף רוזמאייר שהופיע עם תזמורתו. רוזמאייר הפך למנהלה האישי ובסופו של דבר, חיבר אותה עם להקת הרעשנים, הרכב גרמני ותיק שנוסד כבר בתחילת שנות ה-60 . עדנה הקליטה את "המכשפה", באנגלית, והשיר הפך ללהיט בגרמניה, בריטניה ואירופה ומכר למעלה ממיליון עותקים. סביר להניח שגם הקליפ, שמתחיל בקלוז-אפ על פניה המהפנטות של עדנה, תרם לכך.
לסיפור הזה יש המשך (תודה רבה, ויקיפדיה), שמסביר את מה שלא נכתב בלהיטון, אולי בגלל שלא ידעו, סביר להניח בגלל שלא סיפרו: אסתר היא ניצולת אושוויץ. מהמעטות שעודן בחיים מבין הנשים שניגנו בתזמורת שהאס.אס. הקים במחנה ההשמדה. היא פעילה להנצחת זכר השואה ולמען הניצולים ועל כך הוענקו לו אותות כבוד מממשלת גרמניה. בשנות ה-80 , אסתר וילדיה, עדנה ויורם, הקימו הרכב מוזיקלי בשם קואינסידנס, ששר שירים ביידיש, שירים מהגטו ושירי פרטיזנים ולוחמים אנטי-פאשיסטיים. זה מרגש לא פחות – ובעצם יותר – מלשמוע את עדנה שרה על המכשפה.