כך הלחנתי את עגנון
יונ 29
(רמי טילמן)
המלחין אבירם פרייברג מספר ללהיטון.קום על תהליך היצירה של "האדונית והרוכל" ו"תהלה".
כתיבתה של האופרה הקצרה במערכה אחת, “האדונית והרוכל" על פי סיפורו של ש"י עגנון נמשכה בין פברואר לספטמבר 2014. הליברית נכתב על ידי תוך כדי התבססות מירבית על הטקסט המקורי, אך נטלתי לעצמי חרות יצירתית: השמטתי מהטקסט את תפקיד המספר ואת התיאורים, בהותירי את הדיאלוג בין האדונית והרוכל בלבד. את שחסר הטקסט משלימה המוזיקה, שמלבד היותה יוצרת אוירה, מתארת בפרק זמן קצוב את השתלשלות העלילה.
המוזיקה מתבססת על לייט-מוטיבים המתארים דמויות, כמו גם חפצים. אפיון הדמויות המוזיקאלי נעשה ע"י מוטיבים וגם באמצעות אופן השימוש הקולי. בתפקיד האדונית, המושר בידי זמרת סופרן, בולט השימוש בקצותיו של המנעד, הבאים לתאר את עוצמתה ואדנותה של הדמות, כמו גם את מורכבותה. מקולה של הזמרת נדרש להיות תוקפני ואלים בפתיחת היצירה ובסיומה פתייני, יצרי ועוצמתי כאחד, בסצנת האהבה. לעומתה הקו הקולי של הרוכל, המושר בידי זמר טנור, מאופיין בחזרתיות רבה כיאה לדמותו הטרחנית במקצת, והמהוססת במגעיה הראשוניים עם האדונית. המוזיקה של הרוכל מבוססת בחלקה על מודוסים יהודיים ועל טעמי המקרא, בעוד שהמוזיקה של האדונית נעה בין מבע פוסט-רומנטי-אקספרסיבי לבין פרגמנטים א-טונאליים, המדגישים את טירופה ומורכבותה.
כשהמחשבה והרצון להביאה לידי ביצוע בימתי החלו לקרום עור וגידים, נדרשתי להוסיף יצירה, המבוססת אף היא על סיפור מאת עגנון, על מנת ששתיהן ביחד תמלאנה את מסגרת הזמן המקובלת בהופעות בימתיות. כך נוצרה "תהלה" – אופרה במערכה אחת על פי סיפורו של עגנון.
נטלתי לעצמי חרות אמנותית והשמטתי דמויות משנה מהסיפור, בהשאירי את המספר, הרבנית וכמובן את גיבורת הסיפור, תהלה. זאת, מבלי לפגוע בהתפתחות העלילה ובעושר ויחודיות לשונו של עגנון. מוזיקאלית, היצירה מאופיינת בכתיבה מודאלית, המושפעת מטעמי המקרא וממודוסים יהודיים.
משך היצירה כ-50 דקות ומבצעים אותה זמרת סופרן (תהלה), זמרת מצו סופרן (הרבנית) וזמר טנור (המספר). היצירה מורכבת משבע תמונות, התמודדתי עם כמות מלל רב במונולוגים ארוכים באמצעות מעבר מתמיד בין טקסט מושר, מדוקלם בקצב, מדובר מעל גבי מוזיקה או מדובר ללא ליווי מוזיקאלי.
להבדיל מהסיפור על "האדונית והרוכל" בו חסרה בעיני התפתחות של הדמויות, הרי שב"תהלה" ניתן להבחין בהתפתחות שעוברות כל הדמויות ובראשן תהלה. בניגוד לייאוש התהומי האופף את "האדונית והרוכל", הרי שב"תהלה" יש מזור, שחרור וגאולה שמביאים המוות והאהבה לעולמנו.
https://www.youtube.com/watch?v=DiUtvCZRJKI
מחיר 80 ₪. למכותבי אוצר תרבות 70 ₪. בהזמנה מראש
יום ג' 11.7 בשעה 20:30 בתיאטרון הסטודיו
כתובת: בית הכט (רוטשילד) חיפה,שד' הנשיא ,142. טל. 04-8100104
יום ה' 13.7 ב 20:00 לבונטין 7 ת"א. – השעה הוקדמה
טלפון 03-5605084 (א'-ה' 12:00-18:00).
יום ג' 18.7 בשעה 20:30 בתיאטרון החאן דוד
רמז 2 ירושלים. טל.
02-6303600
הרשמה לאוצר תרבות לקבלת ההטבה
http://www.otzartarbut.com/newsletter.php