לירקון, באהבה
ינו 04
פתלתל, סרט על נהר הירקון, מבעד לעיניהם של יוצרים ואנשי רוח, ביניהם אריק איינשטיין, עודד תאומי, רוני סומק והאדריכל ישראל גודוביץ, בהקרנת בכורה חגיגית בסינמטק תל אביב. ביום שישי הקרוב. הסרט ישודר גם ב-yes דוקו , ב-19 בינואר.
בסרט התיעודי פתלתל, אבי בלקין ואבי לוי לוקחים את הצופים לשיט בנהר הירקון, ממוצאו בראש העין ועד לשפך הים בתל אביב. זהו מסע בזמן, מהימים בהם היה שוצף ורוחש היפופוטמים, ועד לתעלת הביוב המטוהר של ימינו. בעזרת דמויות תל אביביות ידועות וחומרים ארכיוניים נדירים, "פתלתל" צולל אל סיפוריהם של מימי הירקון. מים אשר במהלך השנים נחטפו, וכוסו בזוהמה. מים שמתקשרים לפחדים עמוקים ומוות. מים שזוכרים, אוגרים ונוקמים.
אריק איינשטיין המנוח, שכל חייו כמעט עברו על גדות הירקון, כתב וביצע את ״תל אביב גדות הירקון 1950״ שבו הוא מתאר את נוף ילדותו ואת השלווה והטבע בנהר, ואת ״תל אביב גדות הירקון 1983״ ובו התייחסות לריקבון והמוות ששורר בירקון שלושים שנה אחרי. בסרט, אריק מקריא את שני השירים.
המשורר רוני סומק כתב מספר רב של שירים ומאמרים על הירקון. בעקבות רצח רוז פיזם (שגופתה נתגלתה בנהר), נשבר סופית והודיע שהוא גמר עם הירקון. בסרט, הוא קורא את שירו ״שבע שורות על פלא הירקון״. יאיר גרבוז, צייר, סופר ופובליציסט ישראלי, גדל על גדות הירקון הרמת גני ובצעירותו נהג לבוא ולצייר את הנהר. באותה תקופה, הירקון היה הזירה האידיאלית לציירי הנוף בארץ. אביו של עודד תאומי, השחקן מאיר תאומי, נהרג ב-1947, ב״רצח בגן הוואי״, על גדות הירקון. עודד מתגורר היום מול זירת הרצח, ומצהיר שיש לו עדין חלומות תכופים על הירקון ועל אביו. האדריכל ישראל גודוביץ׳ , שהיה גם מהנדס העיר תל אביב, אוהב את הירקון אהבה אירוטית כמעט, קורא לנהר אישה אהובה ומתייחס אליו כאל אידאה ומשאת חייו. הוא גם חותר מושבע בירקון.
עוד בין המשתתפים: האנתרופולוגית תמר אלאור, הסופרת והמחזאית נאוה סמל, חוקרת הספרות יפה ברלוביץ, שגדלה לגדות הירקון בפתח תקווה, עזריה אלון המנוח, שהיה ממייסדי החברה להגנת הטבע ומושיקו סילבס, בנו של חיימיקו, בונה הסירות האגדי. יוצרי הסרט לא ויתרו גם על ההיבט ההיסטורי, של מוקי צור ושל וההיסטוריון הפוסט-ציוני שלמה זנד, שלטענתו הציונות הגיעה "לנוף שהיה זר לה לחלוטין, וברגע הזה נוצר פער שלא נסגר מעולם".