מונה ליזה במנוסה
אפר 14
הערב בערוץ הראשון: האיש שהציל את הלובר, סיפורו של ז'אק ז'וזאר, מנהל הלובר, שארגן ופיקח על הברחת יצירות אמנות מהמוזיאון כדי למנוע את נפילתם בידי הבוזזים הנאצים.
בסרטו של ג'ורג' קלוני, ציידי האוצרות, קייט בלאנשט גילמה דמות המבוססת על זו של רוז ולאנד, אוצרת אמנות, שתיעדה בסתר כ-45 אלף יצירות אמנות שהנאצים בזזו בצרפת מאוספים וגלריות פרטיות. התיעוד היה חיוני בהשבת כל היצירות לבעליהם החוקיים, לאחר המלחמה. ולאנד האמיתית הייתה עובדת של הלובר. מעטים יודעים שהבוס שלה, ז'אק ז'וז'אר, אחראי להצלת אלפי יצירות אמנות, מהחשובות בעולם. סיפורו של ז'וז'אר, המבוסס על יומנו האישי, נחשף בסרט התיעודי הצרפתי, האיש שהציל את הלובר, המשלב אילוסטרציה דרמטית לאירועים, באמצעות קטעי אנימציה, ראיונות, צילומים וסרטי ארכיון נדירים.
באוגוסט 1939 הורה ז'וז'אר על נעילת הלובר לשלושה ימים, בתירוץ שהדבר נחוץ לצורך תחזוקה. באותם שלושה ימים ולילות הוא פיקח על מאות מעובדי הלובר וסטודנטים לאמנות שהתגייסו למשימה: קטלוג יצירות האמנות ואריזתן בתיבות עץ גדולות. תיבות שהכילו יצירה חשובה סומנו בעיגול צהוב. יצירות שהוגדרו כנכסי תרבות עולמיים, סומנו באדום. המונה ליזה סומנה בשלושה עיגולים אדומים. אגב, ז'וזאר דאג להעביר את המונה ליזה ממקום מסתור אחד לאחר כדי למזער את הסיכוי לדליפת הסוד.
לאחר שהצבא הנאצי כבש את פריז, התייצב בלובר הרוזן הגרמני פרנץ וולף-מטרניך, שהיטלר מינה לנהל את המוזיאון. ז'וז'אר כתב ביומנו שנראה לו שרווח לגרמני לגלות שהלובר ריק מכל היצירות הגדולות. הרוזן גם סייע לו, כמיטב יכולתו, למנוע ביזת אמנות ע"י נאצים בכירים כהרמן גרינג. ז'וז'אר לא שכח זאת: לאחר שהסתיימה המלחמה וכל היצירות שהוברחו מהלובר חזרו למוזיאון, ללא פגע ולאחר שצרפת התפייסה עם גרמניה, ז'וז'אר המליץ לנשיא דה גול להעניק לוולף-מטרניך אות לגיון הכבוד על עזרתו בשימור אוצרות האמנות בצרפת.