מיוזיקה ויהלומים
יונ 16
מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים יארח הקיץ את "מיוזיקה" Musica , תערוכה מגרמניה של האמן מיכאל ברדקה, המציעה לקהל לחוות מוזיקה, קצת אחרת. במוזיאון היהלומים ברמת גן נפתחה תערוכה חדשה העוסקת בקשר בין מוזיקה, ליהלומים. אמירה מורג ממליצה על חוויה קצת שונה, לילדים ולגדולים.
תערוכת מיוזיקה (musica ), של מיכאל ברדקה, מוצגת בירושלים בחסות מכון גתה ולציון 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לגרמניה. התערוכה הייחודית תוצג החל ב-18 ביוני ועד ל-8 באוקטובר והיא מציעה בילוי קיצי של שעשועי מוזיקה לכל המשפחה. בתערוכה מעל 60 מוצגים שונים, המעודדים הבנה אינטואיטיבית של עקרונות מוזיקליים כגון קצב, גובה צליל, מרחקים בין צלילים ועוד, תוך התנסות עצמית של המבקרים.
החל ב-1 ביולי יוצעו למבקרים גם סדנאות של תלמידי האקדמיה למוזיקה, סדנאות לבניית כלי נגינה והדגמה מדעית, כיצד ניתן לראות את הצלילים.
עבודותיו של מיכאל ברדקה, אמן ובונה כלים מוזיקליים, מציגות לקהל באופן חווייתי את עקרונות המוזיקה, בצד אפשרויות מגוונת של בניית כלים מוזיקליים מחומרים שונים, המשלבים בין מדע, טכנולוגיה ומוזיקה. ברדקה, מיסד ומקים את מוזיאון המוזיקה הנודד Mobile Music Museum בדיסלדורף, גרמניה, נודד עם תערוכותיו בין פסטיבלי מדע ומוזיקה, מקיים כיתות אמן וסדנאות לבוני מוצגים ומיצבים, ומופיע בפני קהל רחב ואנשי מקצוע. המוצגים בתערוכה בנויים מצינורות ביוב גדולים, אבן, עץ, זכוכית, מתכת ופלסטיק. המבקרים מוזמנים להקיש עליהם, ללחוש לתוכם, לטבול אותם במים ולראות אותם משנים את גודלם וצורתם ויוצרים מגוון רחב של צלילים. מותר לגעת, להפעיל, לנגן וליצור מוזיקה, ללא צורך בידע וניסיון. בנוסף, בונה ברדקה פסל צינורות מיוחד וחדש בחצר המוזיאון, עליו יוכלו המבקרים להקיש ולנגן. התערוכה משלבת גם מיצגי מוסיקה אלקטרוניים המזמינים את המבקרים להכיר את הז'אנר הזה וליצור מוזיקה עכשווית.
הבעיה הגדולה היא המחיר: 60 ₪ לאדם, מגיל חמש ומעלה. עם זאת, ניתן גם לקנות כרטיס משפחתי ב-220 ₪, להורים וילדיהם או סבים ונכדיהם. יש הנחות נוספות ומומלץ להתעדכן באתר המוזיאון.
זול יותר לבקר בתערוכת "יהלומים על 45 ", במוזיאון היהלומים ע"ש הארי אופנהיימר, ברמת גן: 12 ₪ לילדים (וסטודנטים, גמלאים וחיילים), 24 ₪ למבוגרים. התערוכה נפתחה אתמול ותוצג עד ה-29 באוקטובר.
הרעיון מאחורי התערוכה הוא להציג את הקשר בין יהלומים ומוזיקה. יהלומים, בגודל ראש סיכה, הפכו בשנות ה-50 במאה הקודמת לאמצעי פענוח חיוניים של מוזיקה, כאשר השתמשו בהם כמחטים לפטפונים.
בתערוכה שני חלקים: הטכנולוגי, על תהליך המעבר משימוש במחטי פלדה בפטיפונים למחטים העשויות מיהלומים ותצוגת גרמופונים ופטפונים ישנים וכן ראשי פטיפונים עכשוויים עם מחטי יהלום. בחלק המוזיקלי יוצגו שירים בהם מוזכרים יהלומים ואבני חן (יהלומים בשמיים של משינה, אבן ספיר של אהוד בנאי ועוד), לצד יהלומים ותכשיטים אמיתיים.
המבקרים מוזמנים להגיע עם סמארטפון ואוזניות ולהצטייד באפליקציה ייעודית לתערוכה, באמצעותה יוכלו להאזין למוזיקה המלווה את התצוגה ולקבל מידע נוסף אודות המוצגים.
השיר הזה נראה מתאים במיוחד: