נס המרד הפמיניסטי
אוג 09
(צילום: כפיר בולוטין)
חיים נוי על "תפוחים מן המדבר" בתיאטרון בית ליסין: חוויה תיאטרלית וראויה למחמאות.
"תפוחים מן המדבר", המחזה הנודע של סביון ליברכט המוצג בתיאטרון בית ליסין, הוא נוקב ומרגש ועוסק בפמיניזם ומרות הבעל בחברה חרדית. ההפקה הקולחת והדרמטית, המהולה בטקסטים קומיים ושנונים, עוסקת במציאות הישראלית של חרדים מול חילונים ומאבק הדורות וזכויות האישה. ההצגה היא חוויה תיאטרלית וראויה למחמאות.
העלילה עוסקת בבני משפחת אברבנאל, משפחה חרדית-ספרדית מירושלים. האב, ראובן, ויקטוריה אשתו, ובתם היחידה רבקה בת ה-18. האב רואה עצמו כראש המשפחה וכמחליט הבלעדי על כל אורחות החיים. הוא רודה באשתו ובבתו, מתעמר בהם וגם מחליט לשדך לבתו אלמן מבוגר עם ילדים חולים, ולחילופין רווק זקן ונמוך קומה. הנערה מורדת בחיים שהאב כופה עליהם, מכירה בחור חילוני ונמלטת עימו לקיבוץ בדרום, שם הם פותחים בחיים חדשים. בני המשפחה מגיעים אליהם בניסיון להחזיר את הבת הסוררת הביתה ואולם העקשנות שלה, הנאמנות לעקרונותיה ולחופש הבחירה, גוברים. בסוף, גם האב העריץ מתרצה וסועד עימם תפוחים בדבש, מאכל שהיה מקבל רק פעם בשנה , בבית היתומים שבו גדל.
תיקי דיין מגלמת בכישרון רב, ממש בית ספר למשחק, את ויקטוריה אברבנאל, אישה כנועה לשיגיונות בעלה, המשלימה בהתחלה עם גורלה עד להצטרפותה לנס המרד הפמיניסטי, ונגד מרות בעלה.
יונתן צ'רצ'י נפלא בתפקיד ראובן אברבנאל, ראש המשפחה העריץ. תמר עמית-יוסף, שחקנית מבטיחה ומוצלחת, מגלמת את הבת רבקה והיא משכנעת וחיננית ומשחקה ללא דופי. מקסימים במיוחד קטעי המחול שלה ושל גל אמיתי המגלם במשחק מוקפד ומעולה את דובי, בן זוגה.
מי שגונבת לא אחת את ההצגה היא לירית בלבן, בדמות שרה, אחותה של ויקטוריה. שרה היא רווקה וגיבנת קמעא, החולמת על בחור ראוי וגם על טיול לוונציה. היא מתירנית ומגלה שבקיץ אינה לובשת בגדים תחתונים. לירית, שחקנית רבגונית ומוכשרת במיוחד, מגלמת את התפקיד בצורה מופלאה.
אמיר וולף ביים הצגה יפה ומרגשת, מצחיקה ונוקבת. במיוחד יש לציין את קטעי התנועה והמחול, היפים והחינניים, אותם עיצבה שרון גל. התפאורה בעיצוב ניב מנור היא מינימליסטית ונאה ובנויה משולחן וכסאות וכתלים נעים. אביה בש עיצבה תלבושות נאות, זיו וולושין את התאורה המוצלחת, ואלעד אדר עיצב את המוזיקה המקורית והנעימה.
ההצגה היא קולחת, מעניינת וממקדת באורח ייחודי ומשובח את הקוטביות בחברה הישראלית ואת הקונפליקט בין הזרמים בחברה, ומקומה של האישה.