עדיין מחשמלת
נוב 10
חיים נוי על חשמלית ושמה תשוקה, מחזהו זוכה הפוליצר של טנסי וויליאמס, בהפקה משותפת של הבימה והקאמרי ובכיכובם של עמוס תמם ויבגניה דודינה.
חשמלית ושמה תשוקה, המחזה הנודע שזיכה את מחברו טנסי ויליאמס בפרס פוליצר למחזאות, מחשמל בשנית את הבמה בהפקה המשותפת לתיאטראות הבימה והקאמרי. חרף השנים הרבות מאז נכתב, עדיין נוטף המחזה רגעי קסם, רגש וחוויה תיאטרלית מהפנטת.
אילן רונן, המנהל האמנותי של הבימה, מביים שוב את ההצגה לאחר 12 שנים ובזכות להקת השחקנים המוכשרת, ההפקה היא מותחת ומעניינת ואפופה באותם רגעים שהופכים את הבמה לזירת התרגשות על רקע חיי שכונה עלובה בניו אורלינס.
חשמלית ושמה תשוקה היא בעצם שם של תחנת חשמליות בפרבר דל שבו מתגוררים בתת תנאים סטנלי, סטלה ואנשי השכונה הדהויה. בלאנש, אחותה של סטלה מגיעה לדירתם העלובה לביקור ממושך, לאחר שירדה מנכסיה, המשותפים לה ולאחותה. היא פוגשת באנשי השכונה קשי היום ומתוודעת לאחד מהם, סטיב , המנסה לשבות את ליבה. סטנלי מחבל בסיכוייה וחושף את מה שמסתירה בלאנש. על רקע הולדת בנה של סטלה, חווה בלאנש אירוע קשה, המותיר אותה פגועה בנפשה והסוף מוביל רק למקום אחד.
המחזה של ויליאמס הועלה לראשונה ב-1947 והופק על בימות התיאטרון ברחבי תבל וזכור הסרט הנודע שבו גילמו את התפקידים הראשיים מרלון ברנדו וויויאן לי. גם בארץ הועלה המחזה על בימות התיאטרון ובתרגומים שונים.
את ההצגה מלווה מעין "מקהלה יוונית" של תושבי השכונה. הם מספרים לנו אודות המתרחש , לפעמים הם חלק בלתי נפרד מהעלילה ולפעמים הם מעין דמויות בלתי נראות או שמדמיינת גיבורת ההצגה. הבמה הופכת לא אחת לזירת התרחשויות, למאבקים ולשברי צלחות וכלים . הגיבורים נעים בתנועה מרחפת, מתערטלים בחלקם. כל זאת ללא תפאורה של ממש, רק של אביזרים, רהיטים , אמצעי תאורה, אמבטיה ומיטה, שהם חלק בלתי נפרד מהעלילה.
יבגניה דודינה מגלמת בכישרון מדהים את דמותה של בלאנש, האישה שזקוקה לטיפוח האגו שלה וזקוקה לאהבה. דודינה שחקנית מצוינת והופעתה מרשימה מאוד. אנה דוברוביצקי מפגינה יכולות תיאטרליות מעולות ומגלמת את סטלה והופעתה מרגשת, מקצועית, כלילת השלמות. עמוס תמם מפתיע בהופעה דרמטית משובחת ומשחקו אמין, נוקב ויפה. פיני קדרון מעצב נהדר את סטיב. הופעתו מקצועית, מעוררת אמפתיה והדמות שהוא מגלם היא מצוינת.
עוד יש לציין לשבח את ההופעה המעולה של מיקי פלג-רוטשטיין, דיויד בלינקה, רותם קינן, רוי סער, איל שכטר, הראל מורד, ליאור זוהר ואסף שגב.
רבקה משולח אחראית לתרגום הקולח והעכשווי. נטע הקר עיצבה את התפאורה המינימליסטית, הפרקטית היפה. עפרה קונפינו אחראית לתלבושות הנאותות. זיו וולושין אחראי לתאורה המוצלחת. מחמאות מיוחדות מגיעות למירי לזר שעיצבה את התנועה המוצלחת והיפה, וכן לעריכה המוזיקלית.