פינת הקומוניקט
יונ 23
(צילום: יח"צ)
סינגלים חדשים לרוני ידידיה (מארח את דורי בן זאב), נועם בנאי, טל סונדק ורמי קליינשטיין והראפר איזי.
רוני ידידיה מארח את דורי בן זאב בשיר החדש "מרגו", הלקוח מסדרת הטקסטים שאלתרמן כתב בזמן היותו סטודנט בצרפת. זהו שיר על אהבה נכזבת למרגו, נערה פריזאית, שבוגדת בו לאחר שהיה ביניהם רומן קצרצר.
חמישים שנה לאחר מותו, הטקסטים של נתן אלתרמן עדיין רלוונטיים מתמיד ומוכיחים שההווה הוא רק העבר שחוזר להטריד את מנוחתנו. ברגישות מופלאה, רוני ידידיה הלחין את הטקסטים, שחלקם נכתבו כבר לפני שמונים שנה, ומוכיח לכולם שיש ביקוש למוסיקה שתישאר לאורך שנים. לראייה – שירי הפרויקט והקליפים שצולמו להם צברו למעלה מתשעה מיליון צפיות בפייסבוק וביו טיוב לאורך השנים, ולפי ניתוח הצפיות ביו טיוב, לפחות חצי מהצופים הם אנשים בגילאי 18-34. עד כה לקחו חלק בפרויקט הזה שלמה גרוניך, רמי פורטיס, ישראל גוריון, קובי אוז ועוד. כעת, כאמור, הצטרף אליהם דורי בן זאב.
בדרך לאלבום חדש, נועם בנאי מוציא שיר ראשון מתוכו, "אהבה זה לא מספיק". לדברי בנאי, "הבחירה לעבוד בפעם הראשונה על אלבום מלא, אינה מקרית. אחרי שנים לא פשוטות והתמודדות עם אובדן אבי, מאיר ז״ל, התחושה שלי כיום היא, שאני נמצא בנקודה חדשה. זאת הפעם הראשונה שנפתחתי לעבוד על שירים עם כותבים מוכשרים ואהובים, כמו דודי בר דוד ורועי חסן. השירים, המילים והמנגינות, יחד עם ההפקה המרעננת של גלעד שמואלי, הצליחו להביא אותי למקום חדש, שמרגש אותי, שנוגע בי, פותח אותי לעולם ומרגיש כל כך נכון".
טל סונדק שר "פרידה", שיר שכתבה נעמי שמר ולאחר שנים רבות הלחין רמי קליינשטיין.
בחודש הבא ימלאו תשעים שנה להולדתה של נעמי שמר. בסוף השבוע הקרוב ימלאו 16 שנה למותה. שמר כתבה והלחינה מאות שירים. נדיר למצוא טקסט שהיא כתבה ושלא הולחן על ידה. כזה הוא "פרידה", ששמר פרסמה ב"ספר ארבע" שלה. את השיר כתבה שמר כמה חודשים לפני פטירתו של חבר הילדות שלה מתי פלד ז"ל, איש אשכולות שהיה אלוף בצה"ל, פרופסור לספרות ערבית וגם חבר כנסת מהשמאל, רחוק מאוד מהשקפת עולמה.
רמי קלינשטיין קיבל את הטקסט מהזַמר טל סונדק במסגרת פרויקט שיזם, "שירתם", בו פנה למשפחות המשוררים הגדולים שהלכו לעולמם, ביניהם אהוד מנור, מאיר אריאל, נתן יונתן וכאמור נעמי שמר, ויזם את הלחנתם של שירים מפרי עטם, לראשונה. קלינשטיין הפליא לעבד את השיר שהלחין, ושילב בעיבוד כמה צלילים מתוך "אני גיטרה" הנצחי של שמר. כך הפך השיר משיר זיכרון למתי פלד, לשיר לזכרה של נעמי.
האלבום "שירתם" של סונדק יצא בחג שבועות האחרון כשקלינשטיין אחראי על כל הלחנים וההפקה המוזיקלית שלו. בימים אלה אומץ גם על ידי משרד החינוך כנושא לתכנית לימודים ארצית המיועדת לכלל מורי המוזיקה בארץ.
לדברי ללי שמר, בתה של נעמי, "ב-1995 , בימיו האחרונים של מתי, כשכבר היה חולה מאוד, מכון ואן ליר ערך יום עיון לכבודו. מתי הזמין ידידים קרובים, ובהם את חברת הילדות שלו, נעמי שמר. אמא נכחה ביום העיון, הקשיבה לדוברים והבחינה שמתי כבר נראה כמי שימיו ספורים. היא הוציאה מעטפה מקרית שהיתה בתיק שלה, רשמה עליה את השיר 'פרידה': 'כאב וָסבל לא יוכלו לאהבה, וּנהרות אותה לא יכבו, כשנַחלֵי הזיכרון על כל טוּבם, אל תוך האוקיינוס ייקָווּ'. היא התקשרה לאחיינית של מתי, מימי קלמר, והתייעצה איתה: לשלוח את השיר למתי וזזוגתו, או לחכות לרגע מתאים יותר? שהרי הפרידה הממשית טרם קרתה באותו זמן. מימי הציעה לה לשלוח את השיר מיד, והוא אכן התקבל בהתרגשות ואהבה, וכתב היד תלוי עד היום בבית משפחת פלד במוצא".
לשיר צולם קליפ מיוחד ובו הפסנתר המקורי שעליו ניגנה שמר בבית שפרירי (בית נעמי שמר), בקבוצת כנרת.
הראפר איזי הקליט שיר מחאה, "נשבר לנו", ומשלב במיקס את בן גוריון והרב אמנון יצחק.
איזי ( ארז שרון) מוציא את השיר "נשבר לנו (אנו מכריזים בזאת)", שיר מחאה, הנוגע בנקודות תורפה וכאב בחברה הישראלית. פצעים ישנים שקיימים עוד מקום המדינה ופצעים חדשים שנולדו מתוך המצב המטורף שכולנו חווים בימים אלו, והמילים מדברות בעד עצמן. בדרכו הייחודית הוא מצליח לשלב נושאים מכל גווני הקשת, מתקופות שונות ובאותה הזדמנות להכניס למיקס גם את דוד בן גוריון והרב אמנון יצחק. התוצאה היא שיר עוצמתי ונוקב אשר גורם למאזין תחושת הזדהות כבר מהאזנה ראשונה.
סיפר איזי: "את השיר הזה כתבתי ב- 10 דקות. בדרך כלל כשמשהו מתבשל ובוער בי הרבה זמן בפנים, זה יוצא ממש מהר. הייתי מעדיף לא להרגיש בכלל את הצורך לכתוב שיר כזה אבל הוא מבטא את ההרגשה ואת חוסר האמון שיש לי בנבחרי הציבור שלי שלעיתים קרובות שוכחים מה תפקידם האמיתי".