כותרות האתמול: 21 בינואר, 1972
פבר 12
היום הלך לעולמו יצחק לבני, בגיל 83 . לבני היה האיש שהמציא את גלי צה"ל כפי שאנו מכירים כיום: תחנת רדיו המשדרת 24 שעות ביממה (אילוץ שנפל עליו בגלל מלחמת יום הכיפורים, והצורך למלא בתוכן את שעות השידור שנוספו), עדכנית ואקטואלית, דעתנית וחסרת מורא, שמול המיקרופון שלה יושבים צעירים מוכשרים, חיילי חובה, לצד אמנים ואנשי תקשורת בכירים שעושים מילואים בתחנה או משדרים תוכנית אישית.
לבני היה מפקד גל"צ הרביעי (בדרגת ייצוג של רב סרן), ועורך השבועון "במחנה", בין השנים 1968-1974 . מהתחנה הצבאית הוא שוגר לתפקיד הבכיר ביותר בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור. בתפקידו זה יזם בין השאר את תוכנית הסאטירה הנשכנית "ניקוי ראש".
אבל עוד לפני שפשט את מדיו – לא באמת, מפקד גל"צ לובש אזרחי גם כשהוא מוגדר "מפקד" – אחת היוזמות החשובות של לבני הייתה פסטיבל שירי משוררים. הוא חש, כמו עורכי מוזיקה בתחנה, שצריך להביא לשיפור ברמת השירים החדשים שהוקלטו ונשלחו לגל"צ. בתחילה, הוקמה ועדה מקצועית כדי לברור מתוך השירים העבריים החדשים את אלה המתאימים לשידור מבחינת הטקסט, הלחן והעיבוד והביצוע. בשלב הבא, השאפתני, החליט לבני לנקוט צעד נוסף להעלאת רמתו של הזמר העברי: פסטיבל שבו יושמעו שירים מתוך קבצי שירה של משוררים מקצועיים, ללחנים של מיטב המוזיקאים, ותיקים וצעירים.
"היו הרבה תלונות נגד שירים ישראליים ובעיקר נגד רמתן הירודה של המילים", הסביר לבני. "ראיתי את שורש הבעיה בכך שמשוררים מקצועיים, בניגוד לפזמונאים, לא נטלו חלק בכתיבת מילים ללחנים. התוצאה הייתה שרוב השירים התמלאו תוכן מילולי קלוש, מליצות נבובות ותיאורים בנאליים של רגשות. יותר ויותר התעורר הצורך לעודד משוררים מקצועיים לתרום מכישרונם לעולם הזמר הישראלי. הנחת היסוד שלי הייתה כי מי שמסוגל לכתוב שירה כמקצוע, מסוגל גם לכתוב פזמונים טובים".
מתוך 50 שירים אפשריים נבחרו 13 לפסטיבל שירי משוררים הראשון, שהתקיים בינואר 1972 , בבית החייל בתל אביב. ההשפעה של הפסטיבל הייתה ברורה ומיידית: כשלושה שבועות לאחר שהתקיים האירוע – בסופו של דבר נקרא ערב שירי משוררים ולא היה בו אלמנט תחרותי – ארבעה שירים מתוכו דורגו במצעד העברי בגל"צ: "כשאלוהים אמר בפעם הראשונה" (מתי כספי), "דרך שתי נקודות" (שלמה ארצי), "ציפור שנייה" (סוזן ופרן), ו"עמוד התיכון" (שולה חן). השירים החדשים התקבלו באהבה גם בתחנה המתחרה, ובמצעד העברי צעדו השבוע לפני 45 שנה חמישה שירים, של כספי, ארצי וחן וגם "שיר לאוהבים הנבונים" (חוה אלברשטיין), ו"בלדה לשיער הארוך והקצר" (הדודאים).
כעבור שנה התקיים ערב נוסף של שירי משוררים. זה לא הפך למסורת, אירוע קבוע וחשוב במוזיקה הישראלית. רק כעבור שבע שנים יזמה גל"צ מופע נוסף, ובכך זה נגמר. אבל השירים, במיוחד מהמופע הראשון, רובם נכנסו, ובצדק, לרשימת השידור האיכותית של תחנות הרדיו בארץ.