פינת הקומוניקט
אוג 14
(צילום: דרור ארצי)
אלבום חדש של אהוד בנאי עם גיבור הגיטרה שלו, הבריטי מייקל צ'פמן, EB=MC² .
זה התחיל בחלום. חלום אמיתי של אהוד בנאי: מייקל צ'פמן בהופעה, מועדון קטן בירושלים.
חורף 2013 , 25 שנה לאחר שחלם אותו, מצליח בנאי להגשים את החלום ולהביא את גיבור הגיטרה שלו לסיבוב הופעות בישראל. שנתיים לאחר מכן שב צ'פמן ארצה לסיבוב נוסף, בשני הסיבובים משתתף בנאי כמופע פותח וכאורח. בעקבות האהבה רבת השנים של בנאי למוסיקה של צ'פמן וההיכרות האישית נולד האלבום האינסטרומנטלי "אש קטנה" (2015), שנעשה "בזכותו ובהשראתו", כמאמר בנאי. אחד השירים באלבום נקרא "מייקל צ'פמן היה כאן". מעבר לים, באלבום FISH של צ'פמן (2015) מופיע השיר "אהוד".
מערכת היחסים הקרובה שנוצרה בין המוסיקאים הביאה להשפעות הדדיות, ההופעות וההיכרות האישית הובילו את בנאי וצ'פמן באופן טבעי לאולפן ההקלטות. האלבום החדש הוא פרי האהבה המשותפת שלהם לגיטרה ולקסם המופק ממנה. במפגש האנושי והחברי החם נוצר סאונד טבעי שלוכד את הרגע החולף, לפנינו מונחת פיסת חיים אמיתית וכנה שנכנסת למסגרת גמישה של מילים ומנגינה. הגיטרה של צ'פמן, עם סגנון הפריטה הייחודי שלו, נפגשת בשמחה עם סלסולי הגיטרה והטאר של בנאי, המפגש שנוצר מחבר באופן טבעי וזורם את השדות הירוקים של צפון אנגליה עם מטעי עצי הזית של הגליל, עדות חיה לכך שהמוסיקה היא שפה בינלאומית, חוצה גבולות ופותחת אופקים חדשים.
באלבום החדש שירים של צ'פמן בביצוע משותף, השיר האהוב של בנאי "איש ציפור" בעיבוד חדש ובביצוע בנאי וצ'פמן בעברית ובאנגלית, ושירים חדשים שנכתבו במיוחד עבור האלבום.
מייקל צ'פמן הוא אגדת פולק בריטית. מתחילת דרכו בסוף שנות הששים ועד היום הוציא לאור יותר מ-40 אלבומים, בסגנונו הייחודי של פולק נוגה מהול בפסיכדליה עדינה מבוססת גיטרות ועבודת מיתרים עוצרת נשימה, חיבור של מלודיות מרגשות עם טקסטים פשוטים על החיים בשילוב קטעי נגינה וירטואוזיים, שמדגישים אותו כיוצר, מבצע וגיטריסט יוצא דופן. בצניעותו הגדיר עצמו כ"גיטריסט טוב שכותב שירים הגונים", אנדרסטייטמנט מפיו של אחד הגיטריסטים הייחודיים והטובים בעולם, ואחד ממקורות ההשראה של מוסיקאים כדיויד בואי, סוניק יות', ג'ואנה ניוסום, סופרגראס, וגם של אהוד בנאי שלנו.
אחד השירים האהובים ביותר על בנאי הוא KODAK GHOSTS, מתוך אלבום הקאלט של צ'פמן FULLY QUALIFIED SURVIVOR מ-1970. אלבום שלא הפסיק להתנגן על קלטת בטייפ הנייד הקטן של בנאי, בתקופת שהותו בוואדי בראש פינה, שנות השבעים, שבור לב לאחר אהבה שנגמרה. בנאי חש כאילו הוא כתב אותו בעצמו ועל עצמו. שיר על בדידות והתבודדות עם עצמך ועם הטבע. שנים אחר כך, מוצא עצמו בנאי באולפן עם צ'פמן, מנגנים בחברותא את האקורדים של השיר, בהם משתלבות מילים שכתב בנאי, ומביאים אל העולם שיר חדש בשם "מלאך", קריאה למלאך שיעודד וידריך את מבקשי הדרך והמקום. וכך כאב הלב של שני אמנים משני קצוות עולם נארג לרקמה עדינה ומרגשת של צלילים ומילים, בשתי וערב של מזרח ומערב השזורים זה בזה ומעוררים זה את זה לאהבה וליצירה.
פנינה נוספת באלבום החדש היא השיר "ראש פינה", המבוסס על קטע אינסטרומנטלי של צ'פמן, במילים חדשות ושירה של בנאי, שיר הלל לכוחה המאגי של המוסיקה בריפוי שברון לב.
השיר מהדהד את אותה תקופה בוואדי, תקופה שבה הירוק של יורקשייר והגלויות המוסיקליות ששלח צ'פמן מסקרברואו השתלבו עם אודם השקיעה של הגליל והאדמה החמה, וצלילי הגיטרה האקוסטית בפריטה המכשפת של צ'פמן היו צלולים, מלטפים ומרווים כמי המעיין הסמוך.