כותרות האתמול: 7 ביוני, 1974
יונ 07
כותרת מסקרנת, אפילו מסעירה, בישרה – אם כי בסימן שאלה, ליתר ביטחון – על הסיכוי ללהקה חדשה, סופר-גרופ, הרכב-על מרובע: מתי כספי, שלום חנוך, אריאל זילבר ודני ליטני.
עם זאת, בלהיטון נכתב בזהירות המתבקשת כי "ארבעת היוצרים שחברו יחד עדיין לא גיבשו תוכנית מוגדרת והפגישות הן ניסיוניות בלבד".
שילוב של ארבעה יוצרים מוכשרים, דעתניים, להרכב אחד, בוודאי אינו פשוט ובלהיטון מיהרו לצנן את ההתלהבות שבוודאי כבר אחזה בקוראים, והכותב הוסיף כי בשלבים הראשונים של החזרות התגלו פערים מוזיקליים בין הארבעה.
אמרגן תל-אביבי שנכח באחת החזרות התבטא, "זה כמו עגלה הרתומה לארבעה סוסים וכל סוס מושך לכיוון אחר. המטרה הראשונה של הארבעה תהיה למצוא מכנה משותף ושפה אחידה, לקראת עבודה משותפת בעתיד".
בפסקה האחרונה כבר מרגישים היטב את הניסיון להנמיך ציפיות. "אין טעם לכתוב על זה", אמר אחד מארבעת המופלאים שלנו. "בשלב זה הכל ניסיוני. אנחנו עושים ניסיונות. אם ייצא משהו מזה – מה טוב".
משהו טוב אכן יצא, בסופו של דבר, אבל לא בהרכב הזה. ליטני וכספי ויתרו על הפרויקט. זילבר וחנוך המשיכו יחד, צירפו את הגיטריסט יהודה עדר, הבסיסט איתן גדרון והמתופף מאיר ישראל, ולהקת "תמוז" – אריק איינשטיין הציע את השם – נוסדה. איינשטיין גם צירף את תמוז לסיבוב ההופעות שלו, "סע לאט".
אבל ההערכה כי ארבעה סוסים מתקשים למשוך לכיוון אחד הייתה נכונה גם כשמדובר בשניים, והשילוב בין אריאל לשלום החזיק מעמד שנתיים בלבד. "תמוז" סיימה את חייה תוך חילוקי דעות מוזיקליים בין שני מנהיגיה, אבל גם בגלל שהייתה פרויקט יקר מדי. עלויות סיבוב ההופעות היו גבוהות ולמעשה "תמוז" הגיעה לסוף דרכה ככישלון מסחרי.
הלהקה השאירה אחריה אלבום אחד בלבד, "סוף עונת התפוזים", גדוש בשירים משובחים, של שלום חנוך (מה שיותר עמוק יותר כחול), של אריאל זילבר (הולך בטל, מלים: מאיר אריאל), ושניהם יחד (סוף עונת התפוזים, מלים: מאיר אריאל). "תמוז" שבה והתאחדה עוד מספר פעמים, לתקופה מוגבלת.
סוף דבר: אמנם ההרכב המרובע המסקרן לא התממש, אבל בשנה שעברה, שלום חנוך ומתי כספי, החלו לעבוד יחד, במופע משותף. לפני ימים אחדים יצא שיר שכתבו והקליטו יחד, "שבעת ימים".