חיים חדשים לפיוטי אשכנז
נוב 27
(צילום: רומן חנוכייב)
חיים נוי על האלבום של שלומי הוניג, "זיכרונות מגרמניה": צבע מוזיקלי וירטואוזי חדש לפיוטים וניגונים, ביצועים צלולים ומרגשים.
פיוטים וניגונים מההיסטוריה היהודית שנשכחו ואבדו, נחשפו בידי בעל תפילה, שלומי הוניג, שכינס חלק מהם לאלבום בכורה ייחודי "זיכרונות מגרמניה", והעניק להם עדנה וחיים חדשים. הוניג, 44, הוא בעל תפילה שנים רבות, יליד קיבוץ חפץ חיים וכיום גר בתל אביב.
האלבום בסגנון מוזיקה יהודית, מסורתית, קלאסית, נוצר בעקבות תווים שנמצאו במשפחתו של הוניג, מודפסים באנציקלופדיה גרמנית ישנה על יהדות.
הייחוד של האלבום בכך שהוניג ליקט את הפיוטים והניגונים נוסח אשכנז שפחות נפוצים ומקבלים כאן והעניק להם צבע מוזיקלי וירטואוזי חדש.
מתוך המניע של חקר ההיסטוריה והמורשת של משפחתו, שואב הוניג את ההשראה מהמקורות, התפילה והניגון היהודי שיכול לדבר לכל העדות, והעניק חשיפה לחשיבות שימור המורשת של עמנו.
הגילויים אירעו כבר בשנות ה-90 כאשר הוניג הגיע לסבו וסבתו כדי לעזור להם בניקיון לפסח, בעיקר את הספרים העתיקים הרבים. במהלך הניקיון, נתקל במספר ספרים ישנים ועבי כרס. סבו סיפר לו, לפני שהלך לעולמו, כי מדובר באנציקלופדיה על יהדות שהייתה בבית הוריו בהמבורג, גרמניה. הוניג מצא בספרים פיוטים יהודיים נשכחים, לצד תווי נגינה ותמונות רבות. לאחר שגם סבתו נפטרה, הגיע שלומי הוניג עם חבר מוזיקאי לנחם את אביו. הוא הציג בפני המוזיקאי את אחד הכרכים וביקש שיזמזם את התווים. כיוון שלא הכיר רבות מן המנגינות. צילם את כל התווים המודפסים וכך נחשפו הניגונים העתיקים שסללו את הדרך ליצירת האלבום המוזיקלי.
יחד עם המוזיקאי גל פייזר, בוגר האקדמיה למוזיקה בירושלים, שהביע עניין רב והתלהבות, החלו ההקלטות. כבר בתחילת הדרך, קיבלו השניים פרגון רב ממגוון רחב של אנשים. הן חילונים והן דתיים ומעדות שונות.
באלבום עשרה פיוטים וזמירות. שלומי הוניג שר בלויי מקהלה ושזר בדפי האלבום את ההיסטוריה של הלחנים העתיקים. הוא הוסיף פרטים על המחברים ועל המעבדים המוזיקליים מהמאה ה-18. בין היתר כלול באלבום הפיוט "הושע נא" בלחן עתיק שמקורו בפולין, "ברח דודי", פיוט מזרח אירופי עתיק, השיר "חד גדיא" בלחן מסורתי עתיק מדרום גרמניה, "לכה דודי", ועוד.
יש לציין את קולו הברור והצלול של שלומי הוניג המקפיד להגות כהלכה וברהיטות את המילים ולשיר באורח מרגש את השירים העתיקים. המקהלה המלווה היא משובחת והליווי התזמורתי מוצלח. גל פייזר אחראי לעיבוד ולהפקה המוזיקלית של האלבום ונדב כץ עשה את המאסטרינג.