כותרות האתמול: 11 באפריל, 1975
אפר 11
היום לפני 45 שנה, יגאל בשן סיפר ללהיטון איך הגיבו בני קהילת יוצאי תימן לשירי רבי שלום שבזי שהקליט לאלבומו החדש "יש לי ציפור קטנה בלב", על ההחלטה לנסות קריירה באירופה ומדוע צריך לשנות את שיטת בחירת השיר הישראלי לאירוויזיון.
ב-1975 הוציא יגאל בשן אלבום שנקרא יגאל בשן וחברים טובים, אבל ידוע יותר כ"יש לי ציפור קטנה בלב", בזכות הלהיט שהלחין וכתב עם יוסי בנאי. באלבום זה מופיעים ברצף ארבעה שירים שכתב רבי שלום שבזי – "אם ננעלו", "שר הממונה", "סעי יונה" ו"אהבת הדסה".
בראיון ללהיטון התנבא בשן "אני מאמין שישראל יכולה לתרום משהו מקורי משלה למוזיקה העולמית – שיר תימני בעיבוד מודרני המושר בשפה האנגלית. זה יכול להצליח בכל העולם. אני מת לעשות שיר כזה ובטוח שהוא יתפוס". מי שעשתה את זה הייתה הזמרת ששרה קולות רקע ל"אם ננעלו", כמו בשן (בשארי במקור), בת ליוצאי תימן: עפרה חזה.
אבל זה יקרה בשנות ה-80 . בינתיים, חזרה לראיון עם בשן, שסיפר "חצי שנה של עבודה השקעתי בהקלטת השירים. עבדנו בכל הרצינות. באותה תקופה כתבתי את 'יש לי ציפור קטנה בלב', המהווה ניסיון נוסף של שיר מודרני עם מוטיבים תימניים. הצלחת השיר תעודד אותי להמשיך באותו כיוון. איך מקבלים את השירים בני העדה התימנית? לפני זמן מה הופעתי בכנס של יוצאי תימן והם קיבלו את זה יוצא מהכלל. כנראה אוהבים את המודרניזציה בשירים הישנים. שלושת אלפים איש היו באולם וכולם התלהבו. אני מאמין שהשילוב הזה, שירי תימן ישנים עם מוזיקה מודרנית הוא שינוי סגנון המוזיקלי שלי. משהו חדש. אני נורא קשור לשירים הישנים האלה הם נורא חשובים לי ואכפת לי שיהיו נחלת הכלל".
הריאיון עם בשן התקיים כשבוע לפני שעמד לעלות בפעם הראשונה על במה בגרמניה, כאורח של השחקנית-זמרת הישראלית-לשעבר דליה לביא. יגאל אמר, "אני נורא אוהב את הארץ. אני לא חושב שאוכל לחיות בארץ אחרת. אבל מבחינה מקצועית, מכירת תקליטים, התקדמות בשירה וכתיבה – אין לי יותר לאן לשאוף. כמו כל אמן אני רוצה להתפתח מבחינה מקצועית, לנסות ולהתמודד עם אתגרים חדשים. אני לא עוזב את הארץ. נגיד שאני יוצא להשתלמות. אולי יקרה לי משהו. בינתיים אני רק בשלב ההתחלתי".
אם כבר מדברים על קריירה בינלאומית, ברור ששלמה ארצי, נציג ישראל לאירוויזיון באותה שנה, קיווה להצליח בתחרות ולנצל זאת לפתח קריירה באירופה. זה לא קרה, כידוע, וישראל סיימה במקום ה-11 מבין 19 משתתפות. יגאל נשאל על הופעתו של ארצי באירוויזיון וענה, באי נוחות, "שלמה היה נחמד מאוד אבל השיר בינוני. אני חושב ששלמה כתב בעבר שירים טובים יותר. אני לא יודע למה בחרו דווקא בשיר הזה (שארצי הלחין וכתב אהוד מנור). אני לא אומר שיכולתי לעשות את זה (להופיע באירוויזיון), יותר טוב או פחות טוב משלמה, אבל לא נסעתי ואין לי תשובה מה הייתי עושה. אני חושב שצריך לבחור את השיר לאירוויזיון בתחרות פנימית, לתת לעשרה מלחינים לכתוב. וועדה של שלושה אנשים (שבוחרת את השיר), זה דבר מצחיק, במיוחד כששלושתם הם כאיש אחד, עובדים באותה עבודה (רשות השידור), מכירים אחד את השני. מי בכלל קבע שתהיה ועדה כזאת? אבל יש, וככה זה יצא".
בשן הוסיף, "אפילו אני הייתי רוצה לנסות (לכתוב שיר לאירוויזיון), אולי במקרה היה יוצא לי שיר טוב". כאשר בוטלה הוועדה לבחירת השיר לתחרות לטובת תחרות קדם-אירוויזיון, יגאל שר עם עוזי חיטמן את "כמו צועני", שסיים במקום השני אחרי "עולה עולה" של יזהר כהן. אז, לאירוויזיון הוא לא נסע, אבל החל בקריירה נוספת עם כמו צועני, ההרכב שהקים עם חיטמן ויונתן מילר, והלהיט "אנחנו נשארים בארץ".