כותרות האתמול: 17 באוגוסט, 1978
אוג 17
לפני 42 שנה, בקיץ, עלתה לשידור – חי! – תוכנית חדשה לנוער בטלוויזיה הלימודית, לימים החינוכית. "כמעט משימה בלתי אפשרית", נכתב בלהיטון, "(כי) הניסיון הטלוויזיוני ומחקרי דעת-קהל מוכיחים כי בני הנוער מעדיפים לבלות את מי הקיץ החמים בחוץ, בים, בבריכה, בטיולים, בסרטים. לכן יוצאות תוכניות הנוער והילדים בטלוויזיה הכללית לחופשה בימי הקיץ".
אבל לא בטלוויזיה הלימודית. ביוזמתה של המפיקה הוותיקה רישה טירמן (שצברה ניסיון רב עוד בארץ הולדתה, פולין), הוחלט להפיק תוכנית-קיץ חדשה לגילאי 9-15 שתהיה "דינאמית, מעניינת ואף מרתקת". לצידה הקימה צוות מובחר שכלל את כותבי "ניקוי ראש" לשעבר (ב. מיכאל, אפרים סידון וקובי ניב), יחד עם הצעיר מאיר שלו, את הבמאי יוסי רונן והמפיקה יפה אורנשטיין.
"המסקנה הראשונה הייתה שהתמודדות נאותה עם האתגר תהיה שידור חי דו-סיטרי, בו יוכלו הצופים הצעירים לקחת חלק פעיל. יש לציין כי עד היום לא העזה הטלוויזיה הלימודית לשדר שידורים חיים", נכתב בהתפעלות לנוכח התעוזה הרבה של טירמן ומנהליה בטלוויזיה. "לאחר שבועות אחדים של עבודה מאומצת הוחלט ללכת על מגזין קצבי, מהיר ומעניין. ניתן לו השם הדינאמי 'זהו זה' וכמעט כל צופה צעיר בארץ עוקב אחרי שידוריו בתשומת לב ובעניין".
זהו זה שודרה אז שש (! ) פעמים בשבוע: בשידור חי בימים ראשון, שלישי וחמישי בשעה ארבע אחה"צ (לפני שהילדים יוצאים לשחק, נכתב בלהיטון, בימים שבהם הילדים אכן יצאו לשחק עם חבריהם), ובימים שני, רביעי ושישי, בעשר בבוקר (לפני שהולכים לים).
"כל תוכנית (40 דקות), כוללת לפחות 16 קטעים קצרים בני שתיים-שלוש דקות. המעבר בין הקטעים הוא מהיר", פירט להיטון, "והמגמה היא לגרות את התעניינותו של הצופה בנושאים מגוונים ובעיקר לשעשע בצורה חינוכית".
במשך השנים זהו זה הפכה מתוכנית לנוער עם תכנים חינוכיים משעשעים ודידקטיים במידה רבה, לתוכנית בידור לכל דבר. בהמשך יצאה מבית ההפקה של הטלוויזיה החינוכית אל הטלוויזיה המסחרית, בערוץ 2 (רשת), אבל הלכה ואיבדה מהפופולאריות שלה עד שבוטלה, בסוף שנות ה-90 .
זהו זה חזרה השנה לסיבוב נוסף ביזמת כאן 11 , לתת קצת מצברוח טוב בתקופת הקורונה. לאחר עונה ראשונה מוצלחת במיוחד, התוכנית יצאה לחופשה קצרצרה וחזרה כעבור שבועות מעטים לעונה שנייה, המשודרת כעת. ממנחי העונה הראשונה נותרו רק מוני מושונוב ושלמה בראבא (שהגישו אז יחד עם דליק ווליניץ). גידי גוב הצטרף בעונה השנייה. דבל'ה גליקמן באמצע שנות ה-80 ואבי קושניר הופיע לראשונה ב-1989 . מתוכנית שמטרתה "לשעשע בצורה חינוכית", הפכה לתוכנית סאטירה נשכנית, בועטת, שלא עושה חשבון וכותביה נהנים לחבוט בנתניהו, גנץ, מיקי זוהר, פרופסור יורם לס וכל מי שנמצא בחדשות.
42 שנה אחרי שעלתה לאוויר, זהו זה רלוונטית, אקטואלית וצעירה נצחית, על אף גילם המתקדם של כוכביה, שגם יודעים לצחוק על עצמם, כמו בפרודיה על הישרדות VIP ששודרה לאחרונה. הצופים אוהבים מאוד גם, אולי בעיקר, את הביצועים של חמשת המופלאים לשירים עבריים, קלאסיים וחדשים, שיר בכל פרק. לקראת החגים ייצא אלבום אוסף של כל השירים מתוך זהו זה, מהדורת 2020 .
בצילום: מוני מושונוב ושלמה בראבא.
זהו זה – אז
זהו זה – עכשיו