משער שכם ליריחו, דרך לונדון
מרץ 02
(באדיבות האוזן השלישית)
לרגל הוצאת מהדורת היובל לאלבום junkies monkeys & donkeys רוב האקסלי, בלעדי ללהיטון.קום, מספר איך הפכו הצ'רצ'ילים לג'ריקו ג'ונס, על הקלטת האלבום בלונדון וגם על המחיר היקר שאספנים מוכנים לשלם עבור תקליט מקורי של הצ'רצ'ילים.
בהמשך לכתבה על ההוצאה המחודשת של junkies monkeys & donkeys של להקת ג'ריקו ג'ונס (הצ'רצ'ילים), לרגל 50 שנה להוצאה המקורית, והסיפור הבלעדי ללהיטון.קום של רוב האקסלי על השיר החדש שכתב ונכלל כבונוס במהדורה, האקסלי ממשיך וכותב על ההקלטות בלונדון, איך הצ'רצ'ילים הפכו לג'ריקו ג'ונס, ועוד. בהמשך, ובעצם לאחור, האקסלי על איך זה להיות שותף ליצירת התקליט הראשון של הצ'רצ'ילים, כיום אחד היקרים ביותר בשוק אספנות התקליטים.
רוב האקסלי על ג'ריקו ג'ונס
"ב-1971 , הצ'רצ'ילים יצאו לאמסטרדם, הולנד, יחד עם עוד בדרנים ישראלים, להשתתף בפסטיבל תיירות בינלאומי. כולם ביצעו את החומרים המקוריים שלהם. לקהל המקומי היו תלונות על המוזיקה ה'רועשת מדי' של להקת הרוק מישראל.
עוד לפני שיצאנו לאמסטרדם ביקר בישראל אליוט כהן, מחברת התקליטים red bus בלונדון שהיו לו קשרים עסקיים עם המנהלים שלנו, יהודה טלית ז"ל וחיים סבאן. כהן הגיע להופעה של הצ'רצ'ילים, שמע את המוזיקה שלנו, שברובה הייתה מקורית, והתרשם מאוד. הוא הזמין אותנו ללונדון מתוך כוונה להקליט שם תקליט שיופץ באירופה.
לאחר שהפסטיבל באמסטרדם הסתיים, נסענו ללונדון ונפגשנו עם אליס אליאס, שותפו של אליוט, שהיה אמור להפיק את התקליט. נפגשנו עם ריי דורסט, הסולן וכותב השירים של להקת מונגו ג'רי שהייתה אז מאוד פופולארית, ואליאס הציע לו לתרום לאלבום החדש את אחד משיריו. השיר שקיבלנו מריי היה time is now שיצא גם בסינגל.
את האלבום הקלטנו בתוך 24 שעות אינטנסיביות באולפני טנג'רין בלונדון, כולל קטעי השירה, וזה דבר נדיר, יוצא דופן וראוי לציון. מה גם שהשירים, ברובם, הוקלטו בטייק אחד. אליאס עשה את המיקסים לאלבום.
לפני שחזרנו לישראל נפגשנו שוב עם אליוט ואליס במשרדי חברת התקליטים וכולנו הסכמנו שצריך לשנות את שם הלהקה, כי השם הצ'רצ'ילים עלול לעורר בעיות בבריטניה. התחלנו לזרוק לאוויר שמות אפשריים שיש בהם צלצול מזרח-תיכוני כלשהו. אני הצעתי לקרוא ללהקה Damascus Gate , שער דמשק, שמו הלועזי של שער שכם בעיר העתיקה בירושלים. מישהו הציע את השם ג'ריקו, יריחו. אבל בגלל שאליס חשב שיש כבר להקה בשם זה, הוחלט להוסיף ג'ונס, וכך הצ'רצ'ילים הפכו להיות ג'ריקו ג'ונס. אני לא התלהבתי מהשם שנשמע לי מתאים יותר ללהקת פופ ולא להקת רוק מתקדם כמונו.
וכך, השירים המקוריים שהקלטנו בתור הצ'רצ'ילים, הופיעו באלבום junkie monkeys and donkeys של ג'ריקו ג'ונס. זו הייתה נקודת מפנה בחיי הלהקה. מאוחר יותר, בגלגול האחרון של הצ'רצ'ילים, הורדנו את הג'ונס ונשארנו עם ג'ריקו בלבד.
ועכשיו, הלייבל זהב שחור של האוזן השלישית, הוציא מהדורת אספנים חגיגית ומיוחדת, לציון 50 שנה לאלבום המקורי".
על הישג הנדיר של הצ'רצ'ילים
"בתחילת 1969 התקשר יהודה טלית ז"ל אליי ואל סטן סולומון (הסולן והשותף לכתיבת שירי הלהקה), וביקש שניפגש בקפה נוגה בתל אביב, מקום המפגש הקבוע באותם ימים של להקות והאמרגנים שלהם. כתוצאה מאותה פגישה נולד האלבום הראשון של הצ'רצ'ילים, בו מימשנו את התשוקה שלנו לכתוב ולהקליט רוק אנד רול מקורי. אם סטן ואני היינו הולכים אז למגדת עתידות ושומעים שכדור הבדולח שלה מנבא שעל אף התגובות הצוננות לתקליט וההתעלמות למעשה ממנו, יבוא יום, אחרי 50 שנה ויותר, והוא יהיה פריט אספנים מבוקש ויקר ערך, בשווי כספי משמעותי – שנינו בוודאי היינו צוחקים ושואלים אותה איזה חשיש היא עישנה.
והנה, אותה 'נבואה' מדומיינת התגשמה. אמנם, התקליט של הצ'רצ'ילים נחשב כבר שנים רבות לפריט אספנים, אבל בסוף 2020 הוא הגיע לשיא הצלחתו, במצעד האלבומים היקרים ביותר בדיסקוגס, אתר אינטרנט שהוא מאגר מידע ומעין בורסה של אספני תקליטים. אחד מחבריי בפייסבוק, אודי ארליך, שלח לי הודעה: כדאי שתבדוק את זה, עם קישור ל-20 התקליטים המבוקשים ביותר בנובמבר, בדיסקוגס. התחלתי לגלול, ממקום 20 ומטה וכאשר הגעתי למספר שלוש ועדיין לא ראיתי את התקליט שלנו, התחלתי לחשוב, אולי אודי טעה. אבל המשכתי לגלול, הגעתי למקום השני, ואז, כשאני נרגש ומתוח, למקום הראשון ושם, במלוא תפארתו, עמד התקליט שלנו, הצ'רצ'ילים, והמחיר המבוקש עבורו היה 5999 דולר!
אותו אלבום 'חסר משמעות' שהוקלט על ידי להקת פסיכדליה ישראלית אלמונית למדי – שיחק אותה בגדול. אני כל כך גאה בכך שמוזיקה שיצרתי ב-1969 עם סטן סולומון ועם מוזיקאים ישראלים משובחים – עמי טרייביש ז"ל, מיקי גבריאלוב וחיים רומנו – לא רק תרמה לשינוי משמעותי בפופ הישראלי, היא גם ממשיכה להיות מוערכת ומבוקשת כעבור יותר מחצי-מאה".