הללויה, לעולם
מרץ 31
אהרון מורג חוזר ל-31.3.1979 , היום לפני 36 שנה, לזכייה באירוויזיון בירושלים, לכתבה בשבועון הארץ שלנו ולימים בהם עוד אפשר היה להתרגש מהישג ישראלי מבלי להיחשד בלאומנות.
יזהר כהן היה הראשון, בפריז. הוא הביא את האירוויזיון לירושלים. איש לא חשב ברצינות שישראל הקטנה – מותר להשתמש במילה קטנה, למרות היותנו אימפריה וכו'? – תוכל לשחזר את ההישג ההיסטורי, בוודאי לא שנה שנייה ברציפות. אבל הללויה, השיר ששמרית אור וקובי אשרת כתבו, הכל עובר חביבי ויתרו עליו וגלי עטרי ו"חלב ודבש" (שמוליק בילו, ראובן גבירץ, יהודה תמיר), שרו, ניצח בתחרות האירוויזיון ה-24 , עם 125 נקודות לעומת 116 של הסגנית, הספרדייה בטי מיסייגו.
הייתי שם. בכל אופן, במופע עצמו. את האפטר-פארטי החמצתי כמו אידיוט ומי שרוצה לקרוא (שוב?), את הסיפור, מוזמן לבלוג שלי: זה פורסם לראשונה בשנה שעברה. כאן: http://goo.gl/XtcgM7
כתבתי על האירוויזיון להארץ שלנו, המנוח, שבועון הילדים של הארץ, הבורגני והעירוני – אם מותר להכליל – מבין המתחרים, שאז עדיין היו מאבות המזון הרוחני של הקטנים ועדיין יצאו לאור ואיש לא חלם על מחשבים, טאבלטים וסמארטפונים. אני הייתי כתב הפופ של הארץ שלנו (גם של על המשמר – עוד מנוח יקר – אבל את האירוויזיון כיסתה עבורו הכתבת בירושלים), וזה היה האירוויזיון הראשון בחיי. אפשר להבין את ההתרגשות הנשפכת מהציטוטים הבאים, מאותה כתבה.
"'היינו כחולמים', זה הביטוי המתאים. היינו כחולמים עת חזינו בתוצאות על הלוח האלקטרוני. שיכורים ולא מיין. רצינו לשאת על כפיים את ארבעתם, את אלה שהעניקו לנו את ההישג הזה".
נו, אחרי הקלישאות, שניתן לייחס לגילי הצעיר (יחסית) ולהתרגשות מגודל האירוע, אולי גם לשעת הבוקר המוקדמת מאוד בה נכתבה הכתבה, מיד אחרי האירוויזיון, הגיע הניתוח: "השירים הבאים היו קליטים, כולם, אך לא לכולם האיר המזל פנים. במיוחד לא ללהיט הגרמני, ואני כותב להיט, מכיוון שהוא באמת כזה". אכן, ג'ינגיס חאן, שלא הגיע לשלושת הראשונים, הוא עדיין אחד הזכורים והפופולאריים מבין שירי האירוויזיון. לעומת זאת פישלתי בגדול כשהימרתי שגם השיר השבדי (סאטליט), שהגיע רק למקום ה-17 , "עוד תשמעו אותו רבות מעל גלי האתר ובגרסתו האנגלית". יצא לכם לשמוע בתקופה האחרונה?
"כנראה שעדיין יש מידה ניכרת של שמרנות אצל צוותי השופטים", כתבתי, אפרופו ג'ינגיס חאן (מבקר המדינה דאז, יצחק נבנבצל, ורעייתו, שהיו בין המוזמנים הנכבדים, עזבו לאחר השיר הזה, מן הסתם בשאט נפש לנוכח המתרחש על הבמה). אפרופו שמרנות: לך תדע ש-19 שנה לאחר מכן, האירוויזיון יחזור ירושלימה בזכות טרנסג'נדרית (דנה אינטרנשיונל), וכעבור עוד 16 שנה, טרנסווסטיט אוסטרי עם שמלת ערב וזקנקן, יזכה בתחרות.
אירוויזיון 1979 – כל המופע