גפן במובן נוסטלגיה
אפר 20
בערב יום העצמאות, יהונתן גפן מתארח אצל הנשיא רובי ריבלין, בספיישל אומרים שהיה פה, בחינוכית. במוצאי יום העצמאות ישודר מרתון של הסדרה.
מחרתיים, יום רביעי, ערב יום העצמאות, בתשע בערב (שידור נוסף למחרת, ב-11.00 ), ישודר פרק מיוחד בסדרה אומרים שהיה פה, בהגשת יהונתן גפן. לכבוד החג, התארח גפן במשכן הנשיא ושוחח עם רובי ריבלין על האירועים שהשפיעו על חייו וחיינו, מהכרזת המדינה ועד לבית״ר ירושלים. כבוד הנשיא גם נזכר איך הפך למפקד טנק כבר בגיל תשע ומדבר על האירוע החמור שבו הותקף גפן, בביתו, כנראה בגלל המאמרים שפרסם ולא מצאו חן בעיני אנשים מהימין הקיצוני.
למחרת, במוצאי יום העצמאות, ישודר מרתון של פרקי הסדרה. כל פרק מוקדש לשנה מסוימת בתולדות מדינת ישראל. בכל פרק גפן סוקר אירועים שהתרחשו באותה שנה, פוגש אנשים שהשתתפו בהם ונותן את נקודת המבט שלו על מה שהשפיע על חייו וחיי כולנו.
הפרק הראשון מוקדש לשנים 1948-1949 , מלחמת העצמאות, אבל מתחיל למעשה עוד קודם: נובמבר 1947 , החלטת האו"ם על חלוקת ארץ ישראל לשתי מדינות, יהודית וערבית. יוסי שריד נזכר: "כולנו נאספנו סביב ביתו של הרופא, שהסכים לפתוח את החלון והגביר את קול מקלט הרדיו (ששידר ישירות את הדיון באו"ם). שמענו מי כן ומי לא ומי נמנע. אבא שלי, הוא ערך רישום ובסוף הוא היה הראשון שהכריז: ניצחנו! עוד לפני שהכריזו שם (באו"ם). הייתי ילד בן שמונה והייתי בטוח שבזכות אבא שלי זה קרה".
ציפי לבני סיפרה לגפן שהוריה היו הזוג הראשון שהתחתן במדינת ישראל הצעירה. "ה' באייר תש"ח, זה היה ספירת העומר ואי אפשר להתחתן. הסבתא שלי, שהייתה אישה מאוד נחרצת, תפסה את הרב אונטרמן, שהיה הרב הראשי של תל אביב ואמרה: אתה מחתן לי את הילד. אז הוא (הרב), מצא איזה סידור ואמר, זה יום שמחה, יום הקמת המדינה, אז אפשר להפסיק לרגע את ספירת העומר וככה הם התחתנו ביום הקמת המדינה".
אלפים יצאו לרקוד ברחובות לאחר שבן גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל. יוסי שריד לא היה ביניהם, כי, "אמא שלי, שהייתה אישה חששנית, אסרה עליי לרקוד עם כולם. מאז אני מרגיש שאני מחוץ למעגל". גם בן גוריון לא היה באופוריה. נכדו, יריב בן אליעזר, סיפר לגפן, "סבי היה די עצוב. הדוד שלי, עמוס (בן גוריון, בנו של 'הזקן'), שאל: כולם שמחים ורוקדים. למה אתה יושב עצוב? ובן גוריון אמר לו: כי אני יודע איזה מחיר דמים אנחנו נשלם בשביל המדינה הזאת".