סינמטק: מבוא לציונות, הגרסה הקולנועית
מאי 08
הערב, ב-yes3 , בין יום הזיכרון לשואה ולגבורה לבין יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ויום העצמאות, ישודר אקסודוס, סרטו של אוטו פרמינגר שהתיימר לספר את סיפור הקמתה של מדינת ישראל ב-208 דקות גדושות בציונות, לוחמים נועזים שבראשם איש ההגנה ארי בן כנען כחול העיניים (פול ניומן), וניצול השואה דב לנדאו שהצטרף לאצ"ל (סאל מינאו, שהיה מועמד לאוסקר עבור התפקיד), אחות נוצריה עם חולשה לגברים מהסוג של ארי (אווה מארי סיינט), ערבים טובים המשלמים בחייהם על רצונם בשלום ואחוות עמים (ג'ון דרק), קצינים בריטים אטומים (רלף ריצ'רדסון, פיטר לופורד), ונערה אחת, גם היא ניצולת שואה, שחלומה להקים משפחה עם דב נגדע באיבו כאשר היא נרצחת בידי הערבים (ג'יל הווארת').
על הדרך, הסרט, ע"פ ספרו של לאון יוריס, ערבב בעלילה אירועים אמיתיים מאותם ימים: הפיצוץ במלון המלך דוד בירושלים, הפריצה לכלא עכו לשחרור אסירי המחתרות, המתיחות בין ההגנה לאצ"ל (הבריטים קראו למחתרת "ארגון"), והלח"י (כנופיית שטרן, בפי הבריטים, על שמו של אברהם "יאיר" שטרן, המפקד עד הירצחו בידי קצין הבולשת מורטון), ועוד. כדי להגביר את הקונפליקט הדרמטי, מתברר שארי הוא בנו של ברק בן כנען (לי ג'ייב קוב), יו"ר הסוכנות היהודית, כלומר בן דמותו של בן גוריון, ואחיינו של עקיבא (דייויד אופטושו), מפקד ה"ארגון", כלומר שילוב של "יאיר" ומנחם בגין.
את התסריט, אגב, כתב דלטון טרמבו, וזו הייתה הפעם הראשונה שחתם בשמו, מאז נפגע מהחרם שהוטל בהוליווד על אנשים שזוהו עם הקומוניזם בתקופת מקארתי הזכורה לשמצה, ונאלץ לכתוב תחת שמות בדויים. אפשר לבקר את הסרט של פרמינגר, ללעוג להטפה הציונית שבו, אבל איש לא ייקח ממנו את היותו אדם אמיץ שצפצף על החרם נגד התסריטאי, ושבר אותו.
אקסודוס היה מועמד לשלושה פרסי אוסקר וזכה באחד, עבור המוזיקה שהלחין ארנסט גולד. גולד זכה גם בשני גראמי, עבור הפסקול ועבור נעימת הנושא, שהוכתרה כשיר הטוב ביותר – הפעם היחידה שבה קטע אינסטרומנטלי זכה בקטגוריה זו. פט בון הוסיף מילים לשיר והקליט גרסה משלו, this land is mine .
הסרט הצליח מאוד, בעולם ובוודאי בישראל, שהייתה אתר הצילומים המרכזי שלו. בין הישראלים שהשתתפו בסרט, בתפקידים קטנים או אף ללא קרדיט בכלל: דן בן אמוץ, שמוליק סגל, אסתר ואבי עופרים, יוסי גרבר, יעקב בנאי ועוד.
כאן, קישור לכתבה בבלוג המערכת, ולקטעי עיתונות מאותה תקופה, העוסקים בצילומי הסרט:
הסרט המלא, ללא תרגום
הסרט המתורגם – חלק ראשון
חלק שני