כותרות האתמול: 27 בנובמבר, 1970
נוב 27
איך הפך היהודי-הולנדי ליאון בן-ישראל, שהופיע תחת השם ג'רי אדמס במועדונים באילת ותל אביב, לכוכב הפופ הצרפתי דייויד אלכסנדר ווינטר, ואיך קשורה תורכיה ללהיטו הגדול "הו ליידי מרי"?
ויקיפדיה, תחת הערך דייויד אלכסנדר ווינטר, מספרת שנולד בהולנד כליאון קלירקופר, ב-1943 . כתוב שהוא והוריו "שרדו מספר מחנות ריכוז גרמניים". לא כתוב שהוא יהודי, אבל זה משתמע. עוד נכתב שם שבשנות ה-60 היה חבר בלהקת פופ הולנדית מצליחה וגם הגיע למקום הראשון במצעד ההולנדי בקאוור לביטלס, כשהוא קורא לעצמו ג'וני ואן דורן.
אף אחד מהפרטים האלה אינו מופיע בימים הרחוקים של ההיסטוריה, כשוויקיפדיה לא היה קיים אפילו בתיאוריה, ואורית ירקוני ראיינה את ווינטר ללהיטון. מצד שני, הוא חשף בפניה סיפורים מדהימים שהאנציקלופדיה המקוונת אינה מכירה. בבקשה:
ליאון בן-ישראל, לדבריו, זה השם היהודי שלו. אף מילה על קריירת-פופ בהולנד, אבל הוא חושף פרט אחר: ליאון הצעיר הגיע כתייר לישראל (אחרי שקרא את הספר "אקסודוס"), ירד לאילת ומחוסר ברירה, כי צריך להתפרנס ממשהו, החל להופיע במועדונים בעיר כשהוא קורא לעצמו ג'רי אדמס ("בטח אף אחד לא זוכר אותי אצלכם", אמר, "וחוץ מזה שרתי כל כך גרוע שעדיף שישכחו"). כשנמאס לו מהעיר הדרומית, עלה לתל אביב, היה תקליטן בדיסקוטק וכשגם זה נמאס, עזב את הארץ. אקסודוס כבודו במקומו, הספר והסרט, אבל ליאון הצעיר סיכם את החוויה בכך ש"התברר לי שהיחס שלי לישראל הוא כמו לכל מדינה אחרת. אין לי שום הרגשה ציונית".
נו, מילא. הוא המשיך ללונדון ולדבריו, והאמת שזה נשמע מפוקפק למדי, הקליט שם לא פחות מ-24 סינגלים וכולם היו כישלון. 24 סינגלים זה נשמע יותר מדי לזמר אלמוני אחד, אבל שוב, מילא. לפחות הוא שמע לעצת המנהל שלו שהציע שייסע לצרפת, אולי שם ישתפר המצב. הוא שינה את שמו לדייויד אלכסנדר ווינטר וגם מזלו השתנה: בתוך כחצי שנה הוא השתלט על הצרפתית, פחות או יותר, והקליט, ב-1969 , את להיטו הגדול, הו ליידי מרי, שמכר בצרפת בלבד למעלה מ-1.75 מיליון עותקים. אגב, הקרדיט למוזיקה לשיר היה, כמו אצלנו לא אחת, " תורכי עממי", ואת הטקסט הצרפתי כתבה אלמונית, שהייתה חברתו של ווינטר, וביקשה שלא לקבל קרדיט. זה נשמע מעניין, תודו, וגם טיפה'לה מופרך, כי לפי ויקיפדיה יש שמות לכותבים. המלחין הוא התורכי מטין בוקיי ואת המילים כתבה פטרישה קארלי.
היה עוד סיפור מוזר, שלא לומר מעורר תהיות, כמה נמוך אפשר לרדת בשביל כתבה, אפילו במגזין הפופ הצרפתי הנפוץ ביותר אז, "סלו לה קופן", שפרסם כתבה על ווינטר בה סופר כי בגיל שלוש היה עד לרצח הוריו באושוויץ. אלא ששבועיים לאחר שזה פורסם, הוריו, חיים ובריאים, נכחו בהופעה של בנם. ווינטר הכחיש בראיון ללהיטון את הציטוט בנוגע לאושוויץ, טען שסיפר כי בגיל שלוש (כלומר, שנה לאחר שהסתיימה מלחמת העולם השנייה?!), שוחררו הוא והוריו ממחנה ריכוז, וחזרו להולנד. "העיתונים תמיד מנפחים סיפורים", טען.
דייויד אלכסנדר ווינטר עשה קריירה לא רעה בארצות דוברות צרפתית ואף ייצג את לוכסמבורג באירוויזיון, ב-1970 . הוא הקליט (לפי ויקיפדיה), כ-40 סינגלים ועשרה אלבומים בצרפתית, עד ששוב החליט להמציא את עצמו מחדש ובשנות ה-80 היגר לארצות הברית. אבל, בסיס המעריצים הגדול שלו נותר, עד היום, צרפתי ואותה ליידי מרי היא הלהיט המפורסם ביותר שלו. יש גם דור שני: בתו, הזמרת והשחקנית אופלי ווינטר (הוא התגרש מאמה כשאופלי בת שנתיים), ובנו, הזמר מיכאל ווינטר.